De belangrijkste gebouwinstallaties in The Beatrix worden verzorgd door Haaglanden Duurzaam, een jong bedrijf met een innovatieve aanpak van totaalinstallatie. “Van riolering tot de afbouw van de E-installaties zijn wij betrokken in engineering en montage”, vertelt directeur Johan de Jong. “Het voortraject wordt hierdoor langer, er wordt logistiek efficiënt en integraal gebouwd, op basis van optimale keuzes.”
The Beatrix is een kantoortransformatie en kent daardoor een grotere engineeringsopgave dan nieuwbouw van appartementen – een specialisme van Haaglanden Duurzaam. “Dit project met diverse engineeringsvraagstukken is voor ons een mooie stap”, zegt De Jong. De visie van Haaglanden Duurzaam kent een grote prefab component, maar ook betrokkenheid in bouwkundige aspecten. “Dat moet wel: in het casco is een enorm aantal sparingen gerealiseerd voor de installatietechniek, die ook weer constructief geborgd dienden te worden.” Ook qua inhoudelijke keuzes heeft het voormalige kantoorgebouw zijn uitdagingen. “Het dakoppervlak is te klein voor zonnepanelen en diende sowieso gebruikt te worden voor de luchtbehandelingsinstallatie, dus daar is maatwerk voor nodig in de engineering.”
De installatietechniek van The Beatrix is voor een woongebouw voor starters hoogwaardig te noemen, met een all-electric energievoorziening op basis van warmtepompen, vloerverwarming en -koeling en CO2-gestuurde ventilatie. De Jong: “Het comfort voor de bewoners is daardoor erg hoog, met veel individuele regelingen, maar de investeringen verdienen zich terug. In dit gebouw zijn diverse efficiënte snufjes opgenomen, zoals hemelwaterafvoer op basis van vacuümtechniek, volledig geprefabte standleidingen en centraal gestuurde luchtbehandeling. Bij de vloerverwarming is een systeem gebruikt waardoor het ruimteverlies geminimaliseerd is en per woning slechts één groep voor het gehele systeem nodig is.” Verder wordt ook in de aanvoerlogistiek maatwerk toegepast. De E-installatie wordt bijvoorbeeld niet stekerbaar uitgevoerd, maar traditioneel.
Dat heeft te maken met de bouwstromen, aldus De Jong. “Wij werken een verdieping per week af, en de onderdelen worden opgeslagen op de verdiepingen. De sanitairafbouw wordt ook voor een groot deel geprefabt en de badkamers zijn uitgevoerd met lichtregeling. Het is een ‘combinatie van’ optimale keuzes. En dit alles met minimaal verpakkingsmateriaal, in samenwerking met de groothandel.” Het helpt uiteraard dat de hoofdaannemer de praktische instelling heeft van een ontwikkelende bouwer. “Wij bestaan nog maar vier jaar, de integrale visie op totaalinstallatie heeft zich inmiddels bewezen. Met all-electric gebouwen verdwijnen de verschillen tussen E en W meer en meer; wij merken dat door opdrachtgevers ook steeds vaker om de S-component wordt gevraagd, en wij kunnen de rioleringswerkzaamheden meenemen.”