Van der Tol wil met behulp van groene oplossingen de stad groener, gezonder en leefbaarder maken. Bijvoorbeeld door het bevorderen van biodiversiteit, effectief (her-)gebruik van (regen)water, het tegengaan van de opwarming van de stad en het verbeteren van het binnenklimaat, alles binnen het kader van haar EcoStad-visie. The View of Rotterdam is een mooi visitekaartje hiervoor. In opdracht van ontwikkelaar The View of Rotterdam bv en naar een ontwerp van Baljon Landschapsarchitecten realiseerde Van der Tol maar liefst drie intensieve daktuinen voor gebouw Bay House: een Tuin, een Binnenstraat en het Santos Plein.
‘The View’ is een modern ontwikkelingsproject op schiereiland Katendrecht, met een interessante mix van retail, horeca, kantoren en woningen. De gebouwen bieden ruim uitzicht over de Rijnhaven, de haven van Rotterdam, de Kop van Zuid en Katendrecht en vormen samen een nieuwe stedelijke omgeving, waarin groene elementen het welzijn van bewoners en de leefbaarheid van de stad stimuleren. Onderdeel van fase 1 is Bay House, waarvoor Van der Tol drie volwaardige gebruikstuinen met kleine bomen, heesters, vaste planten en bloembollen realiseerde. “Wij kregen deze opdracht gegund na een aanbesteding, waarin wij een alternatieve technische uitwerking van het esthetische ontwerp presenteerden“, vertelt Gert-Jan Middelie, Projectmanager bij Van der Tol. “Zo hebben wij vanwege het afschot van de daken de retentiekratten uit het ontwerp gehaald. Bovendien hebben wij de totale opbouw enkele centimeters verlaagd. Bijvoorbeeld door de retentielaag te vervangen door een drainagemat. Hierdoor kon flink bespaard worden op materiaal, handelingen en hijsbewegingen. Ook hebben wij een efficiëntere oplossing voor de cortenstalen keerwanden uitgewerkt. Hier werd heel positief op gereageerd.”
Voor de Tuin en het Santos Plein heeft Van der Tol een dakopbouw gemaakt met een FX 50 drainagelaag van 20 mm, met daarbovenop circa 35 cm intensief substraat voor de vaste planten en heesters. “Langs de randen van de plantenbakken zijn rondgevormde cortenstalen keerwanden gemonteerd”, vertelt Middelie. “Ter plaatse van het straatwerk hebben wij bovendien lava aangebracht, waarop vervolgens de betontegels zijn gelegd. Ook zijn op diverse plekken grindstroken gemaakt.” Voor het straatwerk van de Binnenstraat heeft Van der Tol gebruik gemaakt van in hoogte verstelbare tegeldragers. “Hierdoor konden de tegels ondanks het dakafschot perfect waterpas worden gelegd.”
Ter hoogte van de trap naar de Tuin lopen de tegels over in een vlonder van bamboe terrasplanken, vertelt Middelie. “Tussen deze terrasplanken en de tegels hebben wij cortenstalen plantenbakken zonder bodem laten maken, in twee verschillende hoogtes. Ook hierin is een FX 50 drainagelaag met intensief substraat aangebracht, waarmee een uitstekende voedingsbodem voor de vaste planten en bollen is gecreëerd.”
Een leuk detail is dat de Binnentuin al grotendeels gereed was toen de bouw nog volop in uitvoering was. “De tulpen en andere bloembollen waren al uitbundig aan het bloeien toen inpandig nog de stukadoors en andere bouwlieden bezig waren”, aldus Middelie. “De tuinen dragen van meet af aan bij aan het woongenot en welzijn van de bewoners. Het groen verbetert bovendien het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor een goede waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes.”
Enkele weken na de oplevering kijkt Middelie terug op een mooi project, waarin heel prettig met de opdrachtgever en alle bouwpartners is samengewerkt. Maar ook op een technisch divers project, waarin de expertise van Van der Tol ruim tot zijn recht is gekomen.