Eindhoven heeft te maken met een enorme groei, waardoor in rap tempo nieuwe woningen nodig zijn. Groot Hartje draagt hieraan bij met 260 appartementen en 4 opvallende grondgebonden woningen. Deze kwamen pal tussen het Philips Stadion en Strijp S te liggen, waardoor bewoners het beste hebben van twee werelden: de binnenstad én het creatieve stadsdeel Strijp binnen handbereik.
LEVS architecten ontwierp de woningen en kreeg daarbij te maken met een aantal serieuze vraagstukken. Want hoe vormt het plan een verbindende schakel tussen twee stadsdelen, terwijl er een grote hoeveelheid woningen gebouwd wordt op een bijzonder klein oppervlak? Hoe wordt er omgegaan met het naastgelegen spoor? Hoe wordt de bestaande toegang tot de grote Philips Stadionparkeergarage ingebed in het ontwerp? En hoe behoud je de oude, reusachtige plataan op de hoek?
In 2015 begon het architectenbureau al met ontwerpen, waarbij het begon aan een langdurig proces. Het was een complex project, zegt architect en partner Surya Steijlen. “We moesten bouwen over de bestaande in- en uitrit van de parkeergarage, die ook nog eens tijdens de hele bouw toegankelijk moest blijven. Het voordeel daarvan was wel dat we geen parkeerplaatsen hoefden te regelen. Bewoners maken gebruik van de bestaande garage.” Uiteindelijk haalde LEVS alles eruit wat erin zat. Rondom de boom kwam een semi-openbare, parkachtige tuin en op de verdieping kwam verderop een daktuin die toegankelijk is voor alle bewoners. Samen met beplanting aan de gevels en sedum daken is zo een aanzienlijk stuk groen aan deze hoogstedelijke plek toegevoegd.
Drie blokken in verschillende hoogtes tussen de vier en negen lagen vormen een mooie mix van koop- en huurappartementen. Ga je de hoek om, dan zie je daar vier opvallende grondgebonden woningen die de aansluiting maken tot de Strijpse buurt Philipsdorp. De groene gevel van keramische tegels wijkt duidelijk af van de rest van de bebouwing. Steijlen: “De drielaagse woningen met sheddaken refereren naar het industriële verleden van Eindhoven. De licht- en donkergroene belijning vormt een barcode en verwijst naar de digitale samenleving. In combinatie met de gouden kozijnen vallen de woningen
zeker op.”
De overige gevels werden uitgevoerd in een steen met een mix van bruintinten. Diversiteit werd niet bereikt door middel van kleur, maar met de vormgeving. Kaders, voegkleur en metseltechniek zorgen voor variatie, samenhang en rust. De commerciële plint wordt geaccentueerd met betonelementen. Ook de rode balkons vormen krachtige accenten. De glazen balkons aan de spoorzijde zorgen voor een geluidsbuffer. Niet alleen voor de bewoners van Groot Hartje, maar ook voor de achtergelegen wijk.
Inmiddels zijn alle woningen verkocht en verhuurd. De architect krijgt positieve reacties van de nieuwe bewoners: “Ze genieten van het groen en hebben een schitterend uitzicht. Met name de bewoners van blok 1 hebben een panoramisch uitzicht over de stad. Als architectenbureau zijn we trots op ons antwoord voor deze binnenstedelijke opgave. De blokken staan dicht op elkaar, maar doordat we in samenwerking met S&P Landscape Architecture veel aandacht hebben besteed aan het landschap, wordt het ervaren als een fijne plek.