Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Inblaaswol biedt thermische, akoestische en brandwerende voordelen
Via de boorgaten wordt de spouwmuur gevuld met inblaaswol. (Beeld: WIT fotografie & videografie)

Inblaaswol biedt thermische, akoestische en brandwerende voordelen

Isolatie om in te blazen

De methode van het inblazen wint bij na-isolatie steeds meer terrein. Twee betrokken partijen vertellen hoe zij werken met de inblaasglaswol van URSA: “Dit materiaal heeft goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen.”

Er is een grote verduurzamingsslag te maken als alle spouwmuren die nu nog leeg zijn, geïsoleerd zouden worden. Het behoeft daarbij voor menigeen wellicht geen toelichting meer dat de methode van het inblazen bij na-isolatie grote voordelen biedt. Bij inblazen hoeft men geen isolatieplaten op maat te zagen: inblaasmaterialen vullen de ruimte tot in alle hoeken. Bij na-isolatie van een dak is er als bijkomend voordeel geen verticaal transport nodig, want de inblaasmachine kan beneden blijven staan, waarbij alleen de slangen omhoog gebracht worden. “Wij gebruiken daarbij graag de inblaaswol van URSA”, vertelt Freek Martens, eigenaar-directeur van Comfort Isolatie. Zijn bedrijf is sinds ruim vijf jaar actief in de isolatie­branche. “Dat doen we met een ambitieus en jong team. We zien in hoe belangrijk ons werk is: met isolatie maken we Nederland een stukje duurzamer én zorgen we voor comfortabele leefruimtes.”

PURE FLOC KD application 013 kopie
Voor het aanbrengen van inblaaswol worden boorgaten aangebracht volgens een gecertificeerd patroon. (Beeld: WIT fotografie & videografie)

Isolatie-expertise

Herald van Zijl, accountmanager bij De Isolatie­shop, vult aan: “URSA-inblaasglaswol is heel geschikt voor de thermische isolatie van spouwmuren van gebouwen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn gebouwd en, zoals toen gebruikelijk was, niet of nauwelijks zijn geïsoleerd.” URSA, actief in meer dan twintig landen, is een Europese leider in isolatiematerialen van minerale glaswol en geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Sinds 2022 is het onderdeel van Etex, een wereldwijde pionier op het gebied van lichtgewicht bouwen.

Meedenken

Martens laat zien hoe werken met de inblaaswol in de praktijk gaat. Zijn bedrijf verzorgde de isolatie van het ontmoetingscentrum van de boeddhistische organisatie SGI Nederland, het ‘Ikeda Centrum voor vriendschap en vrede’ in Amsterdam-Osdorp. Het betreffende pand aan de Osdorper Ban was in de jaren ’60 gebouwd als rooms-katholieke kerk. Martens vertelt: “De wens van onze opdrachtgever was in de eerste plaats om de thermische isolatie te verbeteren. Daarbij was er de nadrukkelijke wens om ook de akoestische waardes beter te maken, met het oog op het gebruik als gebedsruimte. Het was belangrijk dat er eveneens op de brandwerendheid gelet werd.” Van Zijl vult aan: “Dat zijn nu juist de eigenschappen waar de inblaaswol van URSA zo goed op scoort: haar product biedt thermische, akoestische en brandwerende isolatie. Als wij met een project bezig zijn, is URSA altijd bereid om mee te denken, om ons een oplossing te bieden waarmee wij de klant snel kunnen helpen.”

Spouw.04.05.15.N6 kopie
Spouwmuur met inblaaswol.

In de praktijk 

Martens: “Het boeddhistische centrum in Amsterdam-Osdorp heeft een gevel van ruim duizend vierkante meter, die wij van na-isolatie hebben voorzien met inblaaswol. Voordat wij een dergelijke gevel kunnen isoleren, inspecteren we hem eerst. Daarbij bekijken we met een endoscoop de spouwmuur van binnenuit. We boren daarvoor volgens een gecertificeerd boorpatroon boorgaten, verspreid over de muur. Als we met de endoscoop de binnenruimte van de spouwmuur hebben bekeken, kunnen we gaan isoleren. Daarvoor stellen we de inblaasmachine af en blazen we via de boorgaten de gevel in met de inblaaswol.” Martens laat het resultaat zien en horen: “Binnen is het nu veel comfortabeler, zowel wat de akoestiek betreft als de temperatuur. We hebben dit ontmoetingscentrum thermisch, akoestisch en brandveilig geïsoleerd, dankzij de inblaasglaswol van URSA.”  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met URSA Benelux.

URSA Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
URSA E-mailadres ursa.be@ursa.com Website ursa.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten