Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Maak werk van het bouwveiligheidsplan!
De experts van Aboma adviseren opdrachtgevers om al in de initiatieffase aandacht te besteden aan het bouwveiligheidsplan. (Beeld: Jelmer de Haas)

Maak werk van het bouwveiligheidsplan!

“Nadenken over bouwveiligheid is niet alleen de taak van uitvoerende partijen; ook voor opdrachtgevers is een belangrijke rol weggelegd. Hoe eerder er over bouwveiligheid wordt nagedacht, hoe beter en veiliger het bouwtraject uiteindelijk voor de omgeving verloopt.” Aan het woord is Henk van Gaal, senior-adviseur bij Aboma Consultancy, die er nog aan toevoegt dat het bouwveiligheidsplan al sinds 1976 een indieningsvereiste is. “Daar gaan veel opdrachtgevers aan voorbij.”

Bouwveiligheid wordt vaak geassocieerd met een helm, hesje en schoenen, maar dat is niet waar het bouwveiligheidsplan voor bedoeld is, zegt Maurik Schoonbeek, algemeen manager bij Aboma Consultancy. “Een bouwveiligheidsplan beschrijft de (beheers)maatregelen die worden genomen om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid voor de omgeving te garanderen, terwijl een V&G-plan puur betrekking heeft op het bouwwerk zelf. De toenemende complexiteit van bouwwerken, veelal binnenstedelijk en prefab van opzet, brengt andere bewegingen met zich mee. Denk aan grotere hijskranen, zwaardere vrachtwagens, etc. Tegelijkertijd moet dat veilig gebeuren, met zo min mogelijk hinder voor de omgeving. Ergens gaat dat schuren. Dus, hoe ga je dat organiseren en welke maatregelen ga je nemen? Dat wordt beschreven in een bouwveiligheidsplan.”

shutterstock 2509054301 kopie
Het Besluit bouwwerken leefomgeving verlangt bij een bepaalde score uit de risicomatrix dat er een bouwveiligheidsplan wordt opgesteld.

Integrale blik

Het Besluit bouwwerken leefomgeving verlangt bij een bepaalde score uit de risicomatrix dat er een bouwveiligheidsplan wordt opgesteld. “Ongedacht welke score er uitkomt, kan een gemeente dat sowieso eisen”, weet Van Gaal. “Er is vaak wat verwarring rondom het begrip bouwveiligheidsplan of BLVC-plan. De wet vraagt formeel om het eerste, maar de aspecten bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en communicatie uit het BLVC-plan horen ook een plek te krijgen in het bouwveiligheidsplan.” Het opstellen van zo’n plan kan best complex zijn. Een taak die Aboma Consultancy graag op zich neemt. “Op de eerste plaats is het van belang om vast te stellen hoe een gebouw veilig gebouwd kan worden in zijn omgeving en welke maatregelen nodig zijn om potentiële risico’s zo klein mogelijk te houden. Het is dus zaak om alle aspecten buiten het bouwhek in kaart te brengen die van invloed kunnen zijn op het toekomstig te bouwen of te renoveren object. Vanuit Aboma hebben we daar een integrale blik op, omdat we op verschillende plekken in de keten actief zijn, zowel bij opdrachtgevers als aannemers.”

Hoe eerder, hoe beter

De experts van Aboma adviseren opdrachtgevers om al in de initiatieffase aandacht te besteden aan het bouwveiligheidsplan. “Door uitdagingen zo vroeg mogelijk inzichtelijk te hebben, kun je al in het voortraject met het bevoegd gezag om tafel om tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld voor bereikbaarheid of een omleidingsroute”, geeft Van Gaal als voorbeeld. “Niet alleen voor het bouwwerk, maar ook voor de omgeving en overheidshulpdiensten moet de bereikbaarheid geborgd worden. Hoe eerder over alle veiligheids- en omgevingsaspecten in het proces wordt nagedacht, hoe meer invloed het heeft op een soepel en veilig bouwtraject. Maak dus werk van het bouwveiligheidsplan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten