Bij BuildinG in Groningen is reent onderzoek gedaan naar de prestaties van houtskeletbouw- (HSB)-elementen bij aardbevingen. In samenwerking met onder andere WEBO, Posi-Tech, MiTek, Fischer en TNO zijn HSB-elementen getest op een schudtafel om inzicht te krijgen in hun samenwerking met andere bouwcomponenten en hun weerstand tegen aardbevingsbelastingen
De testopstelling bestond uit HSB-elementen van WEBO in combinatie met een vloersysteem van Posi-Tech. De resultaten bevestigen dat HSB niet alleen bijdraagt aan een duurzamere bouwsector door het gebruik van biobased materialen en een lagere CO2-uitstoot, maar ook een rol kan spelen in toekomstbestendig bouwen in seismisch gebieden.
Houtbouw in grotere constructies kan de CO2-uitstoot in de bouwsector aanzienlijk verminderen. Om vertrouwen in houtbouw als volwaardig alternatief voor traditionele bouwmethodes te vergroten, worden testen en demonstraties uitgevoerd om stabiliteit en prestaties te onderzoeken.
Op woensdag 12 februari zijn de eerste testen uitgevoerd. De schudtafel stimuleerde een lichte ‘Groningse aardbeving’, waarna de intensiteit stapsgewijs werd verhoogd tot een zware aardbeving. Als afsluiting volgde een extra test, gebaseerd op de Friuli-aardbeving (Italië, 1973) met een momentmagnitude van 6,5.
De HSB-elementen doorstonden alle testen zonder schade, wat hun robuustheid en aardbevingsbestendigheid bevestigt. Dit onderzoek is slechts een eerste stap in het vergroten van kennis over houtskeletbouw in seismische gebieden.
Samen met het lectoraat Constructieve Veiligheid en lector İhsan Engin Bal wordt de interactie tussen houten constructies en aardbevingsbelastingen verder onderzocht. De resultaten worden geanalyseerd en gedeeld met de sector om nieuwe inzichten en innovatieve toepassingen in houtbouw te stimuleren.
Neem dan rechtstreeks contact op met WEBO – Uitvinders in de timmerindustrie.