De businessunit Fire Protection & Security, onderdeel van SPIE Nederland, voorzag het nieuwe distributiecentrum van netbeheerder Stedin in Vianen van een sprinkler-, brandmeld- en ontruimingsinstallatie. De zeer complete installatie bestaat uit onder meer handmelders, rookmelders, sprinklers, brandhaspels, brandweeraansluitingen en een blusgassysteem.
SPIE werd voor dit project benaderd door HVBM Vastgoed. Met de bouwtak van HVBM, Heerkens van Bavel Bouw, heeft SPIE al jaren een mooie samenwerking. Commercieel manager Marc Vunderink van SPIE: “Op dat moment lag er al een uitgangspuntendocument en konden wij in samenwerking met de installatieadviseur nog aanvullend adviseren over de beste brandveiligheidsoplossing. Zo ontstond er een certificeringswaardig maatwerkvoorstel.”
Vervolgens werd het project overgedragen aan projectmanager sprinklerinstallaties Magda Lowicka en werd er direct na de bouwvak gestart met de montage. Lowicka: “We installeerden in eerste instantie zo’n vijfduizend sprinklers in het gebouw. We startten in de 43.000 m2 grote hallen en gingen daarna in de kantoren aan het werk. Aanvullend kwam er nog een opdracht voor tweeduizend extra sprinklers voor de beveiliging van opslagstellingen. Daarnaast voorzagen we twee serverruimtes van een blusgasinstallatie.” Deze ruimtes zijn onder andere voorzien van brandmelders. Als meerdere melders een brand detecteren, wordt de blusgasinstallatie geactiveerd. Zo wordt een eventuele brand gedoofd, zonder waterschade, en er blijft geen residu achter in de ruimte. Door het hele pand heen plaatste SPIE ook brandslanghaspels en brandweeraansluitingen. Buiten het pand kwamen nog eens drie hydranten, waaraan de brandweer water kan onttrekken. Naast de sprinklerpompkamer werd een bovengrondse bluswatertank gebouwd met een inhoud van 730.000 liter om de sprinklerinstallatie te voorzien van voldoende bluswater.
Zo’n grote sprinklerinstallatie plaatsen in zo’n groot pand is een flinke klus, waarbij er ook nog eens onder tijdsdruk gewerkt werd. Lowicka: “Voor de start van de werkzaamheden werd er een lean planningssessie georganiseerd. Hier kon elke partij zijn werkzaamheden inplannen op dagniveau. Dit heeft de totale bouwtijd flink verkort. Het was een uitdagende planning, maar door de duidelijke uitgangspunten en goede communicatie van het gehele bouwteam hebben we deze gehaald.”
De branddetectieafdeling van SPIE legde vervolgens de brandmeld- en ontruimingsinstallatie aan, vertelt Vunderink. “De hallen zijn voorzien van handmelders, de welbekende rode kastjes bij vluchtdeuren. Daarnaast hangt het pand vol met slow whoops: zodra de brandmelder wordt ingedrukt of er rookmelders afgaan, gaat het brandalarm. BHV’ers krijgen direct een melding op hun telefoon, zodat zij kunnen helpen met het ontruimen van het pand.”
Bijzonder aan dit project is dat het leidingwerk, dat gewoonlijk menierood is, door SPIE wit gepoedercoat is tijdens de prefabricagefase. Dit geeft een mooi esthetisch effect. Vunderink: “Het project is volledig in BIM 3D gemodelleerd. Dat vraagt om nauwkeurig werken, maar zo kun je wel de samenwerking soepel laten verlopen en de doorlooptijd verkorten. Voor ons volgt nu nog de laatste stap: het certificeren van de installatie. Ook dit hele traject hebben wij samen met een geaccrediteerd inspectiebureau voor onze rekening genomen. Eind maart volgen de eindinspectie en oplevering.”