De realisatie van het nieuwe en state-of-the-art distributiecentrum van VDH Forwarding & Warehousing op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard gaat binnenkort een volgende fase in, van ruwbouw naar afbouw. “De staalconstructie is gereed, de dakbedekking en gevelbekleding zijn tot twee derde gevorderd en ook de helft van de betonvloeren op de begane grond en eerste verdieping is inmiddels gestort”, vertelt Marijn Gabriëlse, projectleider en werkvoorbereider bij Aannemingsbedrijf Fraanje B.V. “Ditzelfde geldt voor de eerste laadkuilen.” Eind 2025 moet de nieuwbouw gereed zijn.
Het nieuwe distributiecentrum van ruim 30.000 vierkante meter bestaat uit drie bouwlagen: een begane grond van 21.000 m2, een eerste verdieping van 7.800 m2 en een tweede verdieping van 1.650 m2. Het gebouw is specifiek ontworpen voor de opslag en distributie van AGF-versproducten en biedt straks ruimte aan 22 koelcellen, 42 loading docks, 15.000 palletplaatsen en diverse kantoorunits.
Aannemingsbedrijf Fraanje B.V. is verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige werkzaamheden, installatietechnieken als infrawerkzaamheden in dit project, in opdracht van VDH Company. “Waar de meeste distributiecentra lege dozen met een sprinklerinstallatie en wat verlichting betreffen, wordt dit project gebouwd volgens het box-in-box principe”, illustreert Gabriëlse. “We maken zowel een buitengevel als binnengevel. De binnenbouw wordt voorzien van 22 koelcellen die individueel en op exact de juiste temperaturen gekoeld kunnen worden. Hierdoor kan VDH haar diensten flexibel aanpassen aan de behoeften van de AGF-versproducten én haar klanten. Ook komt er een geconditioneerde logistieke hal of crossdock waar de AGF-versproducten klaargezet, geladen en gelost kunnen worden.”
Aan de basis van het nieuwe distributiecentrum ligt een onderheide funderingsconstructie met in het werk gestorte poeren en balken, vertelt Gabriëlse. “De funderingspalen betreffen vibropalen. Tot de constructie behoren bovendien de begane grondvloeren, die gedragen worden door Vibro-SD palen. Hier bovenop hebben wij een staalconstructie gerealiseerd. Het gebouw wordt afgewerkt met sandwichpaneel gevelbekleding en stalen dakplaten met dakbedekking. En ook de koelcellen worden opgebouwd met sandwichpanelen. Ter hoogte van de kantoren zorgen vliesgevels en composiet geveldetails voor een fraaie finishing touch.”
Grootste uitdaging is de hoeveelheid techniek in het distributiecentrum, aldus Gabriëlse. “Vanwege het box-in-box principe moeten we dubbele sprinklernetten aanbrengen. Immers moet zowel boven als onder de plafonds gesprinklerd kunnen worden. Op het dak komen zonnepanelen. Bovendien hebben we te maken met een complexe ammoniak/CO2 koelinstallatie en moeten ook de ‘standaard’ elektra- en werktuigbouwkundige installaties goed worden ingepast. Dat maakt dit project vrij complex, wat tevens geldt voor de planning én bouwlocatie.”
“We hebben te maken met een groot pand en een relatief klein bouwterrein”, duidt hij. “Om zetting van de grondslag voor te zijn, passen we voorbelasting toe. We hebben overmatig puin aangebracht op het terrein, waardoor de bouwwegen een stuk hoger liggen dan het peil van het pand. Dat maakt de logistieke processen complex. Het puin moet circa een jaar blijven liggen, tot komende zomer. Dan starten we met de inrichting van het terrein, die grotendeels bestaat uit klinkerverharding en waarmee we de puntjes op de ‘i’ van de nieuwbouw zetten.”