Een hotel bouwen in de duinen, dat gaat nog niet zo makkelijk. Een lang vergunningstraject, de lastige aanvoer van zwaar materieel en los zand. Heel veel los zand. Kortom: een bijzonder project waar Bouwbedrijf Peter Peters graag aan meewerkt. Commercieel directeur Alexander Schoonenberg en projectleider Dennis van de Leemput vertellen alles over de uitdagingen en vorderingen van het project Hotel Bloemendaal aan Zee.
Bouwbedrijf Peter Peters bouwt woningen, zorginstellingen en scholen, en bouwde al enkele keren mee aan vakantieparken. “We zijn al sinds 2019 betrokken bij de bouw van Hotel Bloemendaal aan Zee. Vanaf het eerste schetsontwerp waren we erbij om mee te denken over de haalbaarheid van de plannen”, aldus Schoonenberg. De opdrachtgever van dit project is een bekende: Bouwbedrijf Peter Peters werkte namelijk eerder samen met Inleisure aan andere projecten in Bloemendaal. En dus mocht ze ook bij dit project aan de slag. Het bouwbedrijf werkt niet alleen zelf mee aan de uitvoering, maar stuurt ook andere meewerkende partijen aan.
Het is in Nederland niet makkelijk om middenin de duinen te bouwen. Er komen veel vergunningen en bijvoorbeeld stikstofregels bij kijken. Om het iéts makkelijker te maken, kocht de opdrachtgever een al bestaand pand in de duinen op, brak het af en begon met de bouw van Hotel Bloemendaal aan Zee. De uitdagingen nu zijn vooral zand- en weergerelateerd. “Het waait natuurlijk ontzettend veel en hard aan de kust”, vertelt Van de Leemput. “Het maakt niet uit met welk materiaal je dan de lucht in wil: dat gaat gewoon niet. Daardoor kunnen we minder snel doorwerken en moeten we soms alvast aan de binnenkant van het
hotel beginnen.”
Daarnaast moet bij de bouw rekening worden houden met de drukte op de boulevards. “We beginnen daarom ’s ochtends al om 6 uur met werken: we gaan dan tot 15 uur door. Vanaf een uur of één begint namelijk de drukte van strandbezoekers, dus daar hebben we dan zo min mogelijk last van.” En de aanvoer van groot materieel? “Met goed vooraf plannen, lukt dat prima.”
De weersomstandigheden en bijzondere locatie maken dat Schoonenberg en Van de Leemput dit project zien als één van de mooiste dingen die zij tot nu toe gebouwd hebben. “Het is heel bijzonder. En het wordt straks zo mooi: ook aan het interieur wordt veel aandacht geschonken.”
Het gebouw heeft veel afwijkende vormen en aan de buitenkant worden natuurstenen platen geplaatst. “Dat is allemaal handwerk”, legt Schoonenberg uit. “En superzwaar, want die platen wegen nogal wat. Een heel arbeidsintensief én tijdsintensief project, dus. Maar zeker de moeite waard, want het wordt prachtig”, vult Van de Leemput aan. Ook de kap van het hotel is uniek en de onbehandelde Accoya-houten kozijnen zorgen voor een
mooie look.
De verwachting is dat Hotel Bloemendaal aan Zee komende zomer de deuren kan openen voor gasten. Een horeca-etablissement met extra hotelkamers en zwembad op het dak, moet dan óók klaar zijn. “Die komt naast het hotel te staan en moet natuurlijk ongeveer tegelijk klaar zijn. Het wordt heel speciaal.”