Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Duurzaamheid houdt niet op bij de grens’
Het gaat er om dat je sterke en kwalitatief hoogwaardige materialen kiest, maar ook de juiste leveranciers en producenten die op een duurzame manier werken.

‘Duurzaamheid houdt niet op bij de grens’

Als ingenieurs- en adviesbureau richt Adamasgroep zich op de ontwikkeling van gezond, duurzaam en circulair vastgoed. Samen met de experts die er werken vormt het bedrijf een kenniscentrum dat staat voor vernieuwende initiatieven en ideeën. Zo adviseert Adamas bedrijven die willen bouwen volgens verschillende duurzaamheidscertificeringen.

“Als je verantwoord wilt bouwen, dan moet je dat op een aantoonbaar erkende wijze doen. Daarom zijn er afspraken gemaakt wanneer een gebouw duurzaam, gezond of toekomstbestendig is. Adamas is bevoegd bouwbedrijven te begeleiden en licenties af te geven. Voorbeelden zijn BREEAM, WELL en LEED”, vertelt Olaf Buter, directeur bij Adamasgroep.

DJI 0951
In Beneden-Leeuwen wordt momenteel een koel- en vrieshuis gebouwd waar voor het eerst in Nederland de LEED-versie 4.1 wordt toegepast.

BREEAM en WELL zijn al aardig bekend in de Nederlandse bouwwereld. Het Amerikaanse LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een stuk nieuwer. Ieder certificeringssysteem hecht belang aan andere aspecten, zoals gezondheid, duurzaamheid en milieu. LEED legt de focus op milieu en duurzaamheid.

Ook gebruik en omgeving spelen mee

In Beneden-Leeuwen wordt momenteel een koel- en vrieshuis gebouwd waar voor het eerst in Nederland de LEED-versie 4.1 wordt toegepast. Buter: “Het gaat er vandaag de dag om dat je niet alleen sterke en kwalitatief hoogwaardige materialen kiest, maar ook de juiste leveranciers en producenten die op een duurzame manier werken. Het LEED-systeem is hierin neutraal, waarbij met name gekeken wordt naar de footprint van de bouw, maar ook het gebruik van het gebouw en de omgeving nadat het is opgeleverd.”

Mensen enthousiast maken

Het grootste verschil tussen de diverse certificeringssystemen is volgens Buter dat ze zijn ontwikkeld in verschillende landen. “Maar duurzaamheid houdt niet op bij de grens. Duurzaam bouwen is niets meer dan aantoonbaar maken dat het hele proces op een goede manier gebeurt. Dat kan met verschillende certificeringen. Wij kijken welk systeem het beste past bij een bedrijf en zijn ambities. We helpen bedrijven ook bij het zoeken naar specifieke partners en we helpen hen bij de bewustwording. We laten mensen verder kijken dan de huidige regels, zodat ze enthousiast worden om een gebouw nóg slimmer en toekomstproof te maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten