De Jacob Geelbuurt in Amsterdam was toe aan vernieuwing. Sloop van de bestaande portiekflats, vervolgd door de nieuwbouw van vier bouwblokken bleek hiervoor de beste oplossing. Zo konden in een keer moderne woningen gerealiseerd worden: duurzaam en eigentijds.
De ligging van De Jacob Geelbuurt is simpelweg goed. De wijk ligt dichtbij het centrum van Amsterdam en toch in een groene omgeving. ‘De Jacoba’ – bestaande uit vier woonblokken – is het sluitstuk van de vernieuwde Jacob Geelbuurt. De woonblokken bevatten gezinswoningen en middelgrote appartementen, gesitueerd rondom een gezamenlijke, groene binnentuin. Deze binnentuin is uitsluitend toegankelijk voor de bewoners en biedt tevens gelegenheid voor parkeren. Blok 1 omvat 170 woningen, blok 2 omvat 92 woningen. En ook de blokken 3 en 4 tellen elk 92 woningen.
Toen Geurst & Schulze Architecten in beeld kwam voor het ontwerp van ‘De Jacoba’, lag er al een stedenbouwkundige opzet. Het architectenbureau greep dit aan als vertrekpunt en bedacht vervolgens meerdere aanpassingen om de woonblokken nog aantrekkelijker te maken. “We hebben de typologie aangepast, de hoogteaccenten gewijzigd en goed naar de inzichten van de huidige bewoners geluisterd”, vertelt architect Jeroen Geurst. “Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat een galerij geheel is omgedraaid. Voor de bewoners betekent dit meer zon op het balkon en uitzicht op de binnentuin.”
Bij de maak van haar ontwerpen gaat Geurst & Schulze Architecten in principe rationeel te werk. “We houden van logica. We situeren de woningen zo goed mogelijk op de zon, stemmen af op de omgeving, voldoen aan het Programma van Eisen en maken het plan realiseerbaar binnen het gegeven budget”, vertelt Geurst. “Maar ook de openheid en transparantie van de oorspronkelijke westelijke tuinsteden hebben we verwerkt in het ontwerp.”
Opmerkelijk is het kleurgebruik van de woonblokken van De Jacoba. De plinten van de gebouwen vallen op door oranje en geel metselwerk, geïnspireerd op de Scandinavische architectuur die na de oorlog sterke invloed had op de Nederlandse architectuur. De kopgevels zijn verfraaid met versieringen in het metselwerk. Geurst: “In het ene blok is het een vogelmotief, in het andere een bijenkolonie. Ook de flauw hellende daken verwijzen naar de Scandinavische architectuur.” Daarnaast zijn in de kopgevels keramischekunstwerken ingemetseld, afkomstig uit de gesloopte blokken en verwijzend naar het leven en landschap van vroeger. De afbeeldingen verschillen per blok.
Inmiddels zijn twee van de vier woonblokken gerealiseerd en wordt het resultaat al overduidelijk. De balkons hebben fraaie hekwerken gekregen, voldoende transparant om van het uitzicht te kunnen genieten. Op de galerijen zijn overdekte zitplekken ingericht om elkaar te ontmoeten en rondom floreert het groen.