Aan de Onderwijsboulevard 300 in Den Bosch opent een nieuw hoofdstuk voor Avans Hogeschool: Campus300. Een gloednieuwe, dynamische leeromgeving gecombineerd met 124 studentenwoningen. Achter de schermen van dit vooruitstrevende project speelt Decomo, specialist in architectonische betonoplossingen, een essentiële rol. Hoe precies? Dat legt Werner Hulstaert, accountmanager voor de Nederlandse markt bij Decomo, met alle liefde uit.
Decomo, gevestigd in Moeskroen in België, is gespecialiseerd in de productie van prefab betonproducten zoals sandwichelementen, die worden gebruikt in verschillende bouwprojecten. Het bedrijf raakte betrokken bij Campus300 via opdrachtgever Van Wijnen. “Aan de oorspronkelijke plannen voor de binnen- en buitenschil zaten risico’s verbonden. Dat zag ook Van Wijnen. Daarom koos zij ervoor om de binnen- en buitenschil bij elkaar te houden. Toen opperden wij het idee om de dikte van de binnenschil terug te brengen naar 7 centimeter. Dan hangen we deze aan de buitenschil en bekijken we of de stelkozijnen als sandwichanker kunnen dienen.” Zo gezegd, zo gedaan en Decomo ging aan de slag.
Bij Campus300 krijgen de stelkozijnen een bijzondere, dubbele functie. Hulstaert legt uit: “Een stelkozijn is normaal gesproken een kader waarin het definitieve kozijn wordt geplaatst, maar voor dit project hebben we ervoor gekozen om de stelkozijnen ook als dragende elementen te gebruiken.” De sandwichelementen die Decomo levert, bestaan uit een binnenspouwblad, een buitenschil en isolatie. De lucht- en waterdichte aansluiting van de stelkozijnen wordt traditioneel door folies bereikt. “We hebben een oplossing gevonden waarbij de stelkozijnen geen folies nodig hebben en tegelijkertijd functioneren als sandwichanker. Dit minimaliseert het risico op lekkage en maakt de constructie steviger”, aldus Hulstaert. In samenwerking met Ranema Stelkozijnen werden de stelkozijnen ontwikkeld. “Er lag de wens om een rolbak voor zonwering aan de buitenzijde van de kozijnen toe te voegen. Zo’n zonwering past niet in een standaard stelkozijn. Daarom was het noodzakelijk om de buitenschil verder van de binnenschil te plaatsen dan gebruikelijk. Dit vroeg om een innovatieve aanpak die traditioneel materiaalgebruik overstijgt.”
Voor de stelkozijnen viel daarom de keuze op glasvezelversterkt polyester, een composietmateriaal dat zich onderscheidt door zijn hoge sterkte en lage gewicht. Hulstaert legt uit: “Het glasvezelversterkte polyester is gekozen vanwege de grote afmetingen van de ramen: 4 meter hoog en ongeveer 80 centimeter breed. Dit materiaal biedt de benodigde stijfheid en zorgt voor een veilige installatie.” Bovendien is er gedacht aan de veiligheid. “Er is een dunne brandwerende plaat toegevoegd die voorkomt dat brand zich kan verspreiden in de spouw.” Deze maatregel werd uit voorzorg genomen om aan de hoogste veiligheidsnormen te voldoen. “Met al deze bijzondere elementen dragen we in dit project een steentje bij aan het onderwijs van de toekomst!”