De installatietechniek en bouw van de cleanrooms voor het Farmaceutisch Centrum van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) zijn gezamenlijk aangenomen door de combinatie Breman Utiliteit en ClimaTech bv. De combinatie leverde de verschillende technische gassen, de werktuigkundige, elektrotechnische, regeltechnische, cleanroomtechnische en decontaminatie-installaties en het inbouwpakket voor het laboratorium en de cleanrooms.
Roy Voss van D&E Interim Project Support had de rol van projectmanager namens de combinatie: “Een neutrale derde partij met expertise die beide partijen vertegenwoordigde richting de opdrachtgever.” Breman en ClimaTech waren in 2014 ook als combinatie verantwoordelijk voor de realisatie van een apotheek in het Slotervaart Ziekenhuis.
Belangrijk onderdeel van het hele proces was de verificatiefase. Voss: “AVL heeft samen met Royal HaskoningDHV het technisch ontwerp en de bestekken gemaakt en de aanbesteding naar de markt gebracht. Na de voorselectie is met de Breman-ClimaTech combinatie in drie maanden een verificatiefase doorlopen om omissies op te sporen en het ontwerp te optimaliseren. Op basis daarvan is de opdracht verstrekt. Dit is een mooi traject omdat je met de opdrachtgever en de adviseurs aan tafel zit, je medeverantwoordelijk wordt voor het ontwerp en er optimaal gebruik wordt gemaakt van de uitvoeringsexpertise van Breman en ClimaTech. Zo is bijvoorbeeld in de verificatiefase naar boven gekomen dat we met een mobiele decontaminatie-unit ruimtes en materialen efficiënter en beter gedoseerd kunnen ontsmetten dan met een vaste opstelling.”
Zowel de productiefaciliteit voor de bereiding van geneesmiddelen als onderdelen van het laboratorium voldoen aan de strenge GMP-richtlijnen. Voss: “Voordat alles volgens die richtlijnen kan worden afgetekend, heb je voor alle componenten een lang en complex traject doorlopen van toetsing, reviewing, fysiek testen, rapportage, administratief verwerken en valideren. Het is prettig dat je dan met partijen als Breman en ClimaTech werkt die zich in vergelijkbare projecten hebben bewezen.”
De meeste gebouwtechniek is ondergebracht op de vijfde verdieping. Voss: “Daar staan de centrale luchtbehandelingskasten, persluchtinstallatie, verdelers voor koeling en warmte en regelkasten. Het apotheekgebouw maakt gebruik van de koude- en warmteopwekking van de bestaande AVL-gebouwen. Alle intakkingen zijn al vroegtijdig in beeld gebracht en met gebouwbeheer zijn werkplannen gemaakt om storingen aan in bedrijf zijnde installaties te voorkomen. Ook is er een speciaal systeem geïnstalleerd voor de drukregeling in de laboratoria en cleanrooms, waar verschillende drukklassen heersen. Dit systeem zorgt ervoor dat windbelasting op de gevel geen invloed heeft op de luchtdrukhiërarchie in het gebouw én daarmee het productieproces niet verstoort.”
De laboratoriumruimtes en de bereidingsapotheek zijn afgewerkt volgens de strengste maatstaven. Er is gekozen voor flush afgewerkte stalen wanden met een coating die onder andere geschikt is voor het VHP-proces (ontsmetting met waterstofperoxide). De architect heeft veel glas opgenomen in het ontwerp, ook deze zijn flush verwerkt in de wanden. Voor optimalisatie van de interne logistiek heeft ClimaTech doorgeefkasten en doorgeef koelkasten geïnstalleerd.
In de rol van nevenaannemer met bouwkundig aannemer De Vries en Verburg en MER-specialist All IT Rooms was de samenwerking uitstekend. Voss: “Dat begint met elkaar de ruimte geven om te bouwen. We hebben afgestemd dat de afbouw net als de ruwbouw van onder naar boven verliep zodat je bijvoorbeeld tijdens het aanbrengen van de infrastructuur voor de installaties niet om pakketten gipsplaat heen hoeft te werken. Zo kan iedereen meters maken, wat ook de kwaliteit ten goede komt. Als je dat soort zaken onderling goed regelt, zie je op de bouwplaats vooral tevreden gezichten.”