Blije bewoners en sterke buurten. Dat is de ambitie van ERA Contour, dat in 2024 haar 60-jarig bestaan viert. “Samen met onze klanten ontwikkelen en maken wij al zes decennia buurten en wijken waarin mensen goed, gelukkig en veilig kunnen wonen en leven. Dat doen we voor allerlei doelgroepen en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie”, vertelt directievoorzitter Jeroen Heijdra. “Duurzaamheid speelt hierin een essentiële rol. Wij nemen tal van initiatieven om onze impact op het milieu te verkleinen. Zo gebruiken we minimaal energie op onze bouwplaatsen en zoeken we actief naar manieren om restmaterialen opnieuw te gebruiken. Ook ontwikkelen en bouwen wij woonlocaties die járen meekunnen en waarin stad en natuur harmonieus samenkomen.”
Heijdra was acht jaar lang statutair directeur van ERA Contour. Sinds 1 september vervult hij de rol van directievoorzitter. Hiermee neemt hij het stokje over van Bianca Seekles, die lid geworden is van de Raad van Bestuur van TBI. “Wie wij zijn en wat wij doen, wil ik niet veranderen”, benadrukt hij. “Dit doen wij namelijk al 59 jaar heel goed. Wel wil ik het thema duurzaamheid nog steviger op de kaart zetten. Omdat wij de spil vormen tussen onze opdrachtgevers enerzijds en de onderaannemers, leveranciers en productiebedrijven anderzijds, kunnen we in twee richtingen duurzame impact maken.”
Duurzaamheid is een rekbaar begrip, weet Heijdra. “Wij willen vooral dat bewoners klimaatbestendig kunnen wonen en dat hun energielasten tot een minimum worden beperkt. Bovendien zoeken we actief naar manieren om de CO2-uitstoot van onze gebouwen te reduceren. Wanneer je kijkt op buurtniveau, dan gaat duurzaamheid vooral over biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Wij ontwikkelen buurten met veel ruimte voor groen én groenbeleving. Buurten die uitnodigen om naar buiten te komen. Maar ook buurten met goede overgangen van openbare ruimte naar privéruimte. Tot slot zit duurzaamheid voor ons in het sociale aspect. Zo stimuleren wij buurtbewoners om het gesprek aan te gaan en misschien zelfs om voor elkaar te zorgen. Dit begint al in de ontwikkelfase, door bewoners als coproducent te betrekken. We laten bewoners vanaf het prille begin meedenken over hun woning en woonomgeving, zodat het project echt van hen wordt. Zeker op plekken die een beetje liefde nodig hebben, maken wij op deze manier het verschil.”
Dat de combinatie van CO2-reductie, biodiversiteit en sociale duurzaamheid werkt, bewijzen diverse sprekende referentieprojecten. Als voorbeeld noemt Heijdra SAWA; een revolutionaire en 50 meter hoge houten woontoren op de Lloydpier in Rotterdam, waarmee ERA Contour en Nice Developers bewijzen dat circulair bouwen met hout ook in de hoogbouw mogelijk is. Met de bouw van de woontoren wordt circa 5.000 ton CO2 opgeslagen. Bovendien moet SAWA de biodiversiteit in de stad stimuleren. “Bijzonder is ook woongebouw Linck in de Binck in Den Haag, dat een ‘stepping stone’ (schakel) moet vormen tussen natuur en architectuur. Bijvoorbeeld dankzij grote luchttuinen aan de gevel in combinatie met groene loggia’s.” Een atrium van 15 verdiepingen trekt de groene kwaliteit ook door naar binnen, vertelt Heijdra. “Publieke ruimtes lopen harmonieus in elkaar over en dankzij een open structuur wordt sociale interactie maximaal bevorderd.”
Ook in project Happy Days in Zoetermeer krijgt groen de hoofdrol. Bewoners wonen hier straks in een parkachtige wijk met 165 duurzame woningen, die volledig ontworpen zijn vanuit de gedachte hoe heerlijk het leven op een vakantiepark of camping is.
Om de duurzame initiatieven structureel te verenigen met een gezonde bedrijfsvoering, is ERA Contour in de zomer van 2022 met een Benefit Corporation (B Corp) certificering gestart. Bijvoorbeeld om de duurzame doelstellingen nog beter te borgen en helderder te formuleren richting opdrachtgevers, leveranciers, bewoners en medewerkers. Maar ook om een nog aantrekkelijkere werkgever te worden voor (jong) talent. Uit het traject bleek dat ERA Contour hiervoor al ruim op de goede weg zit. Sterker nog: aanpassingen in werkwijze of initiatieven waren voor de certificering niet nodig, vertelt Heijdra, die trots enkele initiatieven aanhaalt. “Wij verzorgen regelmatig sollicitatietrainingen op vmbo-scholen en via het platform van stichting Rikx ondersteunen wij sociaalmaatschappelijke projecten om kwetsbare inwoners van Rotterdam aan het werk te helpen. Denk bijvoorbeeld aan langdurig werklozen, mensen met een beperking en mensen in de bijstand. Jaarlijks leggen wij 1.000 euro in, vermenigvuldigd met de leeftijd van ERA Contour. Zo hebben we voor volgend jaar een bedrag van 60.000 euro gereserveerd.” Heijdra hoopt de B Corp certificering nog dit jaar te ontvangen, zodat het jubileumjaar een extra gouden randje krijgt. “Hiermee worden wij de eerste bouwer met dit predicaat. Daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op, maar tegelijkertijd voelt het voor ons als heel gewoon. Het zit in ons DNA.”