Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Van installateur naar energieregisseur
Volgens Elektropartners veranderen grote bedrijven steeds meer in energiehubs die energie opwekken voor eigen óf lokaal gebruik.

Van installateur naar energieregisseur

Ons stroomnet raakt op steeds meer plekken in ons land vol, nu meer particulieren én bedrijven zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s installeren. In de komende jaren worden de gevolgen hiervan steeds duidelijker zichtbaar, nu een groot deel van de industrie moet verduurzamen, renovatiewoningen verplicht van het gas af gaan en ook nieuwe woonwijken nog een plek moeten krijgen op het elektriciteitsnet. Ook Elektropartners merkt de gevolgen van het volle energienet.

“We worden dagelijks benaderd door klanten die nieuw willen bouwen of hun gebouw of productielijn willen uitbreiden, maar hiervoor geen grote(re) aansluiting kunnen krijgen”, vertelt commercieel manager Roald de Jong. “Maar ook door bedrijven die hun dak hebben volgelegd met zonnepanelen, maar hun overproductie niet (meer) mogen terugleveren of hiervoor moeten betalen. Ook willen diverse klanten elektrificeren, maar is er te weinig energie in het net beschikbaar om hun warmtepompen en elektrische auto’s, vrachtwagens en/of machines te voeden.” In al deze gevallen adviseert Elektropartners om de energiebehoeftes te regisseren. “Klanten hebben vaak twee energiebronnen die voeden: netstroom en zonne-energie. Door deze op een slimme manier op te slaan en op een later moment te gebruiken of te verkopen aan het net, is de gewenste uitbreiding of verduurzaming vaak wél mogelijk.”

Rick Akkerman DSF2984
Ruim zestig jaar geleden begonnen als elektrotechnisch installatiebedrijf, is Elektropartners steeds meer gaan ontwerpen en adviseren.

Slim energiemanagement

Om dit te realiseren, maakt Elektropartners gebruik van een slim energiemanagementsysteem dat netstroom, zonnepanelen en batterijopslag perfect op elkaar afstemt. “Wij bouwen de complete plant van een opdrachtgever op in een digital twin, inclusief de werkelijke energiewaardes”, vertelt De Jong. “Vervolgens simuleren we mogelijke knelpunten, die we vervolgens ook oplossen. Bijvoorbeeld door (extra) batterijen te plaatsen en/of middels load balancing van warmtepompen en EV-laders. In combinatie met een dynamisch energiecontract kan de investering in dergelijke systemen snel terugverdiend worden.” Volgens De Jong veranderen grote bedrijven steeds meer in energiehubs die energie opwekken voor eigen óf lokaal gebruik. “Bijvoorbeeld bedrijven als Bejo Zaden en Intratuin Heerhugowaard zien het belang hiervan én nemen de nodige stappen. Wij zijn heel trots dat wij hierin mogen participeren.”

Bejo Zaden Warmenhuizen

Elektropartners is al 45 jaar de vaste huisinstallateur van Bejo Zaden. “Ook hebben wij verschillende projecten voor deze wereldspeler mogen realiseren”, vertelt De Jong. Voor het nieuwe hoofdkantoor in Warmenhuizen heeft Elektropartners de complete elektrotechnische installatie gemaakt. Van led- en noodverlichting t/m PV-, data-, inbraak- en brandmeldinstallaties, domotica en toegangscontrole. “Het pand is zo slim mogelijk uitgevoerd. Bijvoorbeeld met betrekking tot het energieverbruik. Zo hebben wij een slim laadplein met veertig laadpalen gerealiseerd, waarbij de auto’s pas laden zodra voldoende zonnestroom beschikbaar is en de energietarieven laag zijn. Ook de warmtepompen schakelen op het meest gunstige moment in, waarbij een load balancing systeem alle energiebronnen en -verbruikers verbindt en afstemt. Bij overproductie aan zonne-energie wordt een thermische batterij geladen, terwijl overtollige energie op een gunstig moment terug beschikbaar wordt gesteld aan het net. En zo zijn nog tal van maatregelen genomen, die efficiënt en slim gebruik van energie garanderen.”

20240222 winhov NHM 079 final

Intratuin Heerhugowaard

In september heeft Elektropartners een project afgerond voor Intratuin in Heerhugowaard, met een innovatief en slim energieopslagsysteem, een geavanceerd laadplein en een volledig vernieuwd horecaplein. “Intratuin Heerhugowaard beschikt over een groot aantal PV-panelen en een elektrotechnische aansluiting die groter is dan nodig”, vertelt De Jong. “Het vermogensoverschot dat niet wordt benut, zou normaliter door de netbeheerder worden teruggenomen en herverdeeld. In samenwerking met Intratuin Heerhugowaard hebben wij hier een alternatieve oplossing voor bedacht, die het tuincentrum veel méér rendement oplevert. Bijvoorbeeld dankzij twee energieopslagsystemen van elk 200 kWh in combinatie met een AC-laadplein met twaalf aansluitingen van 22 kW, waar klanten hun auto’s kunnen opladen. Ook is een 360 kWh snellader geplaatst voor auto’s en vrachtwagens waarmee – in combinatie met onze intelligente software en op basis van kunst­matige intelligentie, machinelearning en AI – een extra cashstroom gegenereerd kan worden. In combinatie met de mogelijkheid om te handelen op de energiemarkt, verdient Intratuin Heerhugowaard haar investering al binnen drie jaar terug.”

Nationaal Holocaustmuseum Amsterdam

Een project waar Elektropartners veel energie van heeft gekregen, is het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam; het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Om de voormalige Hervormde Kweekschool geschikt te maken voor haar nieuwe en bijzondere functie, waren flinke ingrepen noodzakelijk. Bijvoorbeeld met betrekking tot de elektrotechnische installaties. Stichting Hollandsche Schouwburg gunde deze belangrijke taak aan Elektropartners, dat ook de E-installaties in de Hollandsche Schouwburg realiseerde. “Wij zien het als een eer dat wij aan dit maatschappelijk belangrijke project mochten meewerken”, vertelt De Jong. “Onze monteurs zijn volledig meegenomen in het verhaal van het museum en hebben hun werkzaamheden bewust en met veel voldoening en respect uitgevoerd.” Als voorbeeld noemt hij de muur, waarover honderden kinderen richting hun vrijheid zijn gesmokkeld en die absoluut niet aangetast mocht worden. “Tijdens een familiedag na oplevering konden onze medewerkers én hun naaste familie de dankbare resultaten hiervan zien.”

Rick Akkerman DSF2641
Door netstroom en zonne-energie op een slimme manier op te slaan en op een later moment te gebruiken of te verkopen aan het net, is de gewenste uitbreiding of verduurzaming vaak wél mogelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten