Binnen het Nationaal Holocaustmuseum leiden zes trappen de bezoekers rond. Uitblinker is het trappenhuis, dat bestaat uit rechte steektrappen die onderbroken worden door bordessen en tussenvloeren. Vanaf de begane grond gaan ze tot een hoogte van acht meter. Mebu Trappen gebruikte voldoende mankracht en slimme oplossingen om dit voor elkaar te krijgen.
“Voor de montage was de nodige expertise en ervaring nodig. Om het hoogste punt te bereiken, werkten we bijvoorbeeld met takels die werden opgehangen aan tijdelijke hulpconstructies”, vertelt Rik van der Ploeg, directeur en mede-eigenaar van Mebu. Dit werd gedaan in opdracht van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., dat een oude bekende is van het trappenbedrijf. “Voor De Nijs doen we doorgaans veel werk, wat uiteenloopt van een simpele zoldertrap tot zeer gedetailleerde trappenhuizen zoals bij het Holocaustmuseum”, aldus Van der Ploeg.
Hier werd gekozen voor massief eikenhouten trappen die rond een vide lopen, zodat je van beneden tot aan de bovenste etage kunt kijken. De trappen kregen een modern design, waarbij de bomen zijn uitgevoerd als zaagtand. Dit wil zeggen dat er hoeken uit de boom zijn gezaagd, waar de tredes op liggen. De onderzijde van de trappen zijn strak weggestuct, waardoor de onderste treden niet meer zichtbaar zijn. Aan de binnenzijde zijn stalen balustrades aangebracht die werden vastgemaakt aan de zijkanten van de trapbomen. Om de structuur van het eikenhout extra naar voren te halen, werden de trappen behandeld met een white wash olie.
“Wij zijn inmiddels klaar met de montage en het proces verliep erg goed”, zegt Van der Ploeg. “De architect had een bepaald beeld voor ogen en wij hebben dat zo goed mogelijk nagestreefd. Daarbij moesten we wel nadenken over de uitvoerbaarheid. Soms moeten er dan concessies gedaan worden van beide kanten, maar we zijn samen tot een heel mooi geheel gekomen.”
Mebu trappen kijkt terug op een succesvolle samenwerking met een mooi eindresultaat. Alle gemaakte afspraken zijn waargemaakt. “Naast het maken van zo’n gaaf trappenhuis, vinden wij het als bedrijf ook bijzonder dat we bij mogen dragen aan het Holocaustmuseum. Een museum dat staat ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iets wat in onze ogen nooit vergeten mag worden.”