Drachten krijgt een nieuw icoon: Zwemcentrum De Welle. Met een ambitieus ontwerp en een duurzame aanpak wordt dit zwemcentrum een unieke parel in Noord-Nederland. Wat maakt dit project zo bijzonder? Harm Jan de Vries, projectleider bij Bouwgroep Dijkstra Draisma, geeft ons een kijkje achter de schermen.
Zwemcentrum De Welle wordt de grootste van Noord-Nederland, met een 550 meter bad die voldoet aan de Olympische kwalificaties, een doelgroepenbad, een golfslagbad en veel ruimte voor recreatie. Het oude zwembad in Drachten is verouderd en kan elk moment uitvallen, dus de nieuwbouw komt geen moment te vroeg.
Het Olympische bad van Zwemcentrum De Welle krijgt tien zwembanen en een keerwand, waardoor het bad in drieën gedeeld kan worden. De beweegbare bodem maakt het zwembad toegankelijk voor mindervaliden. Het doelgroepenbad krijgt net zo’n bodem, een lage springplank én een klimwand waar mensen de mogelijkheid hebben om tot 6 meter hoogte te klimmen. Mochten ze vallen, dan belanden ze in het water. Het golfslagbad wordt voorzien van een heuse whirlpool, stroomversnelling, kleuterbad en peuterbad, een familieglijbaan van wel 35 meter lang en een tube glijbaan van 100 meter lang.
Naast zwemplezier biedt De Welle wellness-faciliteiten zoals een sauna, een Turks stoombad en een infraroodcabine. Het kleedkamergebied ligt centraal in het pand en biedt toegang tot ieder zwembad. Op die manier kunnen alle baden afzonderlijk afgesloten worden, wat ideaal is voor zwemwedstrijden. Natuurlijk komt er ook een ruime horecagelegenheid, die bereikbaar is vanuit het recreatiegebied en de grote centrale hal. Op de verdieping is een tribune gesitueerd die plaats biedt aan 350 bezoekers van wedstrijden. Aan de medewerkers is ook gedacht. Zij kunnen hun lol op in de uitgebreide administratieve en technische ruimtes.
De bouw van Zwemcentrum De Welle is zeker geen fluitje van een cent. De Vries vertelt: “Dit is een complex project met veel aandacht voor veiligheid en specifieke bouwtechnieken. De planning was ook bijzonder. Deze moesten we omgooien toen we al bezig waren. Spannend, maar noodzakelijk, want het resultaat is dat we nu maar liefst drie maanden voorlopen op het oorspronkelijke schema. Dit zorgt voor veel rust in de afbouw en inregelwerkzaamheden.”
Een bijzonder moment was de installatie van de houten liggers in het dak. Deze overspannen het 50 meter lange Olympische bad in de breedte en moesten tot op de millimeter nauwkeurig geplaatst worden. “Het was geweldig om te zien hoe deze constructie perfect op zijn plaats viel”, zegt De Vries.
Eén van de meest opvallende kenmerken van Zwemcentrum De Welle is de focus op duurzaamheid en innovatie. De gevels van het gebouw worden bekleed met bamboe, een snelgroeiend en duurzaam materiaal. Het gebouw wordt zwaar geïsoleerd met hoge luchtdichtheidseisen. Daarnaast worden heat pipes en zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om de energie-efficiëntie te maximaliseren. Ook het parkeerterrein krijgt zonnepanelen, mét een opslag voor opgewekte stroom. Naast het zwembad wordt een energiegebouw gerealiseerd die accu’s, buffervaten en verdere voorzieningen voor de verduurzaming in zich opneemt.
Technische innovaties zijn ook zichtbaar in de zwembadfaciliteiten zelf. Beweegbare bodems zorgen voor flexibiliteit en toegankelijkheid. De installatie van een keerwand in het Olympisch bad biedt de mogelijkheid om het zwembad multifunctioneel te gebruiken. Het is dus veilig om te zeggen dat De Welle een mooie en lange toekomst voor zich heeft.
De Vries is trots op wat het team tot nu toe al heeft bereikt: “Het is een complex project, maar samen boksen we het voor elkaar. Planningen omgooien en innovatieve installaties plaatsen kan alleen als je heel goed communiceert en een topteam om je heen hebt.” Met de bouw van Zwemcentrum De Welle zet Bouwgroep Dijkstra Draisma een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in de bouwsector. De Welle wordt eind dit jaar geopend en belooft niet alleen een belangrijk sportcentrum te worden, maar ook een inspiratiebron voor toekomstige generaties.