“Het KIT Hotel wordt een bijzondere toevoeging aan het Oosterpark”, zegt Jeffry Jacobs, senior projectleider bij Heembouw Kantoren BV. “We combineren een historisch gebouw met innovatieve oplossingen en dat maakt dit project uniek.” Het voormalige Tropenhotel ondergaat een ingrijpende transformatie. De betonnen toren uit 1967 wordt omgetoverd tot een modern en duurzaam viersterrenhotel.
Heembouw Kantoren BV werd ingeschakeld om de renovatie van het KIT Hotel te realiseren binnen de gestelde budgetten en kwaliteitsnormen. “Toen wij in beeld kwamen, lagen er al een ontwerp en begroting. Onze taak was om te zorgen dat het plan haalbaar werd, zowel financieel als praktisch”, legt Jacobs uit. Het oorspronkelijke ontwerp werd gemaakt door Wiel Arets Architects, in opdracht van KIT en in samenwerking met Royal HaskoningDHV en C&R Hospitality. Vervolgens nam Heembouw Kantoren BV de verantwoordelijkheid op zich om het ontwerp technisch uitvoerbaar te maken en de bouw in goede banen te leiden. “Dat vroeg om slimme keuzes in de uitvoering en een strakke planning.”
Het vernieuwde KIT Hotel telt straks 88 kamers, met een restaurant op de begane grond en een daktuin met bar op de eerste verdieping. De toren zelf blijft behouden, maar krijgt een moderne uitstraling door de toevoeging van een glazen gevel. Binnen blijven de oorspronkelijke contouren intact, terwijl de installaties op het dak zorgen voor een efficiënte en duurzame energiehuishouding. Ook op architectonisch vlak biedt dit project vernieuwing. “We werken met architectonisch beton zonder zichtbare bevestigingen, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling”, vertelt Jacobs. “Dat soort details maken echt het verschil in de beleving van het gebouw.”
Een bouwplaats middenin Amsterdam brengt de nodige uitdagingen met zich mee. “Het gebouw is maar vanaf één kant bereikbaar. Aan de ene zijde ligt het Oosterpark, aan de andere kant bevindt zich de kunstopslag van het KIT. Dat betekent dat we goed moeten nadenken over onze logistiek”, zegt Jacobs. Om het bouwproces soepel te laten verlopen, werd een torenkraan strategisch ingezet en werd het terrein efficiënt ingericht met een eigen in- en uitrit. “Ook waren er van tijd tot tijd verkeersbegeleiders om de veiligheid in de omgeving te garanderen.”
Daarnaast was er een intensieve samenwerking met installateurs buiten het vaste netwerk van Heembouw, zoals Linthorst uit Amersfoort en SDR Elektrotechniek uit Amsterdam. “Zij waren al actief op de KIT-campus. We werden dus door de opdrachtgever aan elkaar gekoppeld. Dat was een zeer goede zet, want de samenwerking verloopt zeer soepel en de integratie van de installaties had niet efficiënter gekund”, licht Jacobs toe.
Duurzaamheid staat centraal in de renovatie van het KIT Hotel. Het gebouw wordt volledig gasloos en maakt gebruik van een warmte-koudeopslagsysteem (WKO), dat niet alleen het hotel maar ook het monumentale hoofdgebouw van energie voorziet. “Dit project sluit naadloos aan bij de missie van KIT – en de ambities van Heembouw – om bij te dragen aan een duurzamere wereld”, zegt Jacobs.
Met de oplevering gepland in 2025, is Heembouw momenteel bezig met de afrondende fase van de bouw. De komende maanden worden onder andere de dakconstructie van de laagbouw geplaatst en de wandafwerking van de toren voltooid. Jacobs: “We zijn sinds maart 2023 bezig en het einde komt nu in zicht. Het is een intensief, maar prachtig project.”