Wonen in een kerk, je kunt het je bijna niet voorstellen. In Voorburg is deze droom werkelijkheid geworden. Ontwikkelaar Wibaut ging samen met bouwgroep Horsman & co de uitdaging aan. “Een kerk transformeren naar woningen is een unieke kans”, zegt Ernest van der Meijde, directeur van Wibaut. John Moors, commercieel directeur bij aannemer Horsman & Co en Eric De Winter, projectmanager van het project bij Wibaut, vullen aan: “Echt een uniek project dat ons de nodige uitdagingen heeft gebracht.”
De Fonteinkerk in Voorburg is sinds 2014 niet meer in gebruik door de oude eigenaar, de Protestantse Gemeente Voorburg. Toen de gemeente bekend maakte twee van de bestaande vijf kerken af te stoten, zag Van der Meijde een kans. “We waren vrij snel bereid de koop op ons te nemen, maar hadden wel wat tijd nodig om de plannen uit te werken.”
De gemeente ging snel akkoord met de plannen, waarna er een participatietraject met de buurt startte. “We hebben onze plannen gepresenteerd aan de buurt, die vrij kritisch was over de eerste plannen”, vertelt Van der Meijde. Het participatietraject zorgde daarom voor de nodige aanpassingen. “Mede dankzij die participatie uit de buurt zijn we gekomen tot het nieuwe en huidige plan”, aldus De Winter.
De Fonteinkerk stond al enige tijd op de nominatielijst om tot monumentaal pand te worden benoemd. Vlak voor de koop kreeg het gebouw de titel. “Slopen kon dus niet, maar de gemeente was daarin een goede partner”, vertelt De Winter. “De bouw was wel een logistieke puzzel: je wilt en moet zo veel mogelijk van het originele pand behouden”, zegt Moors. “Zo zijn bijvoorbeeld de monumentale gevels en de kenmerkende pylonen behouden.”
In januari 2022 startte de bouw van negentien appartementen, waarvan acht in de oude kerk en elf in drie nieuwe woonlagen die op de oude kerk geplaatst worden. “Het was al een uitdaging om het skelet van de oude kerk te behouden, laat staan om daar nog drie lagen bovenop te bouwen”, aldus Moors.
“Het was een hele kunst om de draagconstructie voor die verdiepingen in het oude skelet te bouwen, al helemaal als je verrassingen tegenkomt.” De Winter vult aan: “We hadden de originele bouwtekeningen uit 1957, maar toch kom je dingen tegen die destijds niet op de tekeningen zijn gezet.”
Ondanks de logistieke uitdagingen van het werken aan een monumentaal gebouw, verliep het project succesvol en zijn alle appartementen verkocht. “De verkoop startte middenin de pandemie. Het begon wat stroef, maar uiteindelijk zijn in een jaar tijd alle appartementen verkocht”, vertelt Van der Meijde. Zorgen om de verkoop waren er niet: “Het blijft een bijzonder project, wonen in zo’n uniek gebouw.” Moors vult aan: “Er zijn historische en monumentale elementen zoals originele mozaïeken teruggebracht op de overloop van de verschillende verdiepingen. Zo beleef je een deel van de sfeer van de oude kerk.”
“Het is een mooi voorbeeld van liefde voor het vak, van ontwikkeling tot uitvoering”, aldus Van der Meijde. Een project om trots op te zijn, was het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking. “Zowel voor ons, voor de kopers als voor de omgeving hebben we iets moois neergezet.”