Met behulp van haar modulaire Movix-bouwsystemen heeft Jan Snel in slechts enkele maanden een uitbreiding van het al bestaande kantoorpand van opdrachtgever Mammoet gerealiseerd. “Met onze systemen hebben we in twee weken een groot gedeelte al staan”, aldus Dennis Kos, bouwkundig projectleider bij Jan Snel.
“We lopen niet zo snel weg voor een uitdaging”, vertelt Kos. Jan Snel, onderdeel van de Daiwa House Group, is gespecialiseerd in modulaire en duurzame bouwoplossingen. Met deze kennis greep zij het project Mammoet in Schiedam met beide handen aan. “We willen meedenken met de aanvraag van de opdrachtgever. We kijken wat er realistisch is in combinatie met onze werkwijze en systemen.”
Er is grote vraag naar de modulaire bouwsystemen van Jan Snel. “Het versnelt de bouwperiode aanzienlijk. Je kunt op locatie al aan de slag met het grondwerk, terwijl wij binnen het modulaire systeem al aan het produceren zijn”, zegt Kos. “Door vooraf de kolommen, vloeren en wanden te fabriceren, kunnen deze op locatie razendsnel in elkaar worden gezet.” De systemen zijn daarmee ook duurzamer dan traditionele bouwtechnieken. “De systemen ontkoppel je makkelijk om ze een nieuwe bestemming te geven. Zo bespaar je enorm veel grondstoffen en bouwproducten.”
Twee nieuwe verdiepingen moesten er komen, samen goed voor een oppervlakte van 1.000 vierkante meter. “Op de eerste verdieping is een loopbrug geplaatst om een koppeling naar het originele kantoorpand ‘De Bolder’ te creëren”, vertelt Kos. De grootste uitdaging zat in de projectlocatie. “Om daar een goed gebouw neer te zetten volgens alle eisen en regels, is een uitdaging an sich. Neem bijvoorbeeld het plasbrand-aandachtsgebied, waarbij we rekening moesten houden met explosiegevaar van boten op het water en nog vele aanvullende eisen van de veiligheidsregio.”
Waarom was de locatie zo’n uitdaging? “Je moet met meerdere dingen rekening houden: de weersomstandigheden aan het water, de wind, het niet beschadigen van de kades en de nabijgelegen Beneluxtunnel.” Terwijl de modulaire bouwsystemen voor de twee verdiepingen in de fabriek werden gefabriceerd, is op locatie begonnen met trillingsarm heien. “Je moet oppassen als je zo dicht bij het water zit, maar tegelijkertijd moet het kantoorgebouw wel bestand zijn tegen weer en wind.”
De realisatie van dit project gaat van grote waarde zijn, volgens Kos: “Dit is een interessant referentiewerk voor toekomstige projecten die ook op deze afstand van het water gebouwd moeten worden.”
In april 2022 ontstond het eerste contact tussen de twee partijen. “We waren betrokken bij het project vanaf de voorlopige ontwerpen en de vergunningsaanvragen tot de oplevering”, vertelt Kos. “Met zo veel regelgeving en vergunningen is het belangrijk om goed in contact te blijven. Je moet het samen doen.” De samenwerking tussen Mammoet en Jan Snel beviel gelukkig goed. “We willen de klant graag goed bedienen, en dat is zeker gelukt.” Jan Snel heeft dus vanaf begin tot eind meegewerkt aan het project, maar heeft zich vooral gericht op de uitvoering op locatie. De bouw startte in januari van dit jaar, in slechts een periode van een half jaar is het project volledig opgeleverd. Een nieuw gebouw dat ruimte biedt voor een nieuwe kantine, winkel en restaurant. Ook aan de binnenkant is gedacht. “We hebben het pand sleutelklaar opgeleverd”, sluit Kos af.