Bestaande bouw verduurzamen is een actueel thema. IJsselmonde Buitengevelisolatie bewijst dat met enkele ingrepen een grote stap gemaakt kan worden, zodat gebouwen technisch maar ook qua wooncomfort en uitstraling weer aan de huidige eisen voldoen.
De kopgevels van de twee L-vormige flats aan De Tol in Leidschendam ogen weer fris. De jaren ’70-flats waren volgens woningcorporatie WoonInvest toe aan verduurzaming. Met een aantal ingrepen werd een grote stap gemaakt zodat de flats niet alleen technisch maar ook qua wooncomfort en uitstraling weer aan de huidige eisen voldoen. In opdracht van aannemer Smits Vastgoedzorg, die de renovatie uitvoerde, bracht IJsselmonde een 16 centimeter dikke isolatielaag aan op de kopgevels.
Het project maakt onderdeel uit van het streven van WoonInvest om in 2025 al haar woningen energetisch op te waarderen tot gemiddeld energielabel B. De 196 woningen aan De Tol kregen onder andere nieuwe draaiende delen, inclusief HR++ glas en verbeterde ventilatie. Daarnaast krijgen alle bewoners de mogelijkheid om elektrisch te koken. De buitenkant van het gebouw werd helemaal ‘ingepakt’ met nieuwe dak- en buitengevelisolatie en isolatie aan de onderzijde van de eerste woonlaag.
Voor het isoleren en bekleden van de kopgevels werd IJsselmonde ingehuurd. Zij werkt geregeld met Smits Vastgoedzorg samen en dat bevalt beide partijen prima. IJsselmonde Steigerbouw heeft gezorgd voor het benodigde steigerwerk en de bouwliften zodat het isolatiewerk goed kon worden uitgevoerd. Om het isolatiesysteem van Sto goed te kunnen verlijmen, reinigde IJsselmonde eerst de gevels. Vervolgens werkte ze die af met StoCleyer gevelstrips die speciaal voor deze flats zijn ontworpen en qua uitstraling en kleur de oude stenen benaderen. “We hebben self-supported ons ding kunnen doen, een rol die ons prima bevalt”, kijkt Jacco Oostenbrug, commercieel directeur bij IJsselmonde, tevreden terug.
Die zelfvoorzienende aanpak is ook Ronald van den Bulk, projectleider bij Smits Vastgoedzorg, goed bevallen. “Er zijn altijd factoren die je niet in de hand hebt, zoals het weer. Het kan dus zomaar zijn dat ons werk of dat van IJsselmonde sneller of juist langzamer gaat dan we vooraf samen gepland hebben. Het voordeel van de volledige aanpak door IJsselmonde is dat we daar met de rest van de bouw verder geen bemoeienis mee hebben.” Over de geregelde samenwerking met IJsselmonde is hij goed te spreken. “Aan de voorkant wordt alles goed voorbereid en goed ingemeten. En dan gaan we om tafel zitten. Als aan de voorkant alles zo goed mogelijk is uitgewerkt, dan hebben we tijdens het project weinig verrassingen.”
Ook de stabiliteit van het buitenspouwblad is onderzocht. De spouwankers, die het binnen- en buitenblad van de spouwmuur aan elkaar verbinden, kunnen in de loop van de tijd zijn doorgeroest of er zijn onvoldoende spouwankers. Dat kan gevolgen hebben voor de stabiliteit van het buitenspouwblad. IJsselmonde heeft daarom ook extra ankers bijgeplaatst, zodat de bewoners naast een beter wooncomfort en een aantrekkelijke uitstraling, ook een veiliger woonomgeving krijgen.
Neem dan rechtstreeks contact op met IJsselmonde.