Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groene oase op de High Tech Campus
De beplanting wordt aangevuld met vlonderterrassen van bamboe, looppaden van gebroken natuursteen en hekwerken.

Groene oase op de High Tech Campus

idverde NL hecht aan waardevol groen. De groene impactmaker draagt actief bij aan maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, klimaat, gezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Of het nu gaat om een kleine tuin of een grootschalige ontwikkeling: elk project is waardevol in de route naar een betere wereld. De nieuwbouw van Lucis One in Eindhoven past uitstekend binnen deze ambitie en creëert niet alleen een gezond ecosysteem, maar zorgt ook voor gebalanceerd hemelwaterbeheer.

idverde Realisatie is verantwoordelijk voor het gevelgroen en de inrichting van de groene daktuinen van Lucis One, vertelt Roeland Pullen, Adviseur Dak- en gevelgroen bij idverde NL. “Wij zijn al in een vroeg projectstadium betrokken door vb&t Projectmanagement en Bouwbedrijf van de Ven, om mee te denken over met name de groengeleiding. In samenwerking met Kabel Design zijn diverse technische oplossingen geïnventariseerd en doorgerekend. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de aanleg van twee landschappelijke daktuinen, naar een ontwerp van Juurlink en Geluk en inclusief de waterretentielaag, groeilagen, beplanting, vlonders, looppaden en irrigatievoorzieningen.”

Op in de groene omgeving

Het gevelgroen betreft een uitgebreid aanbod klimplanten. Van kamperfoelie tot clematis, wilde wingerd en diverse soorten blauwe regen, die het gebouw straks mooi laten opgaan in de groene omgeving van De Groote Heide en Genneper Parken. “Voor de daktuinen op de vierde en zesde verdieping hebben wij verschillende heide-soorten, varens, dennen, jeneverbes, berken en bremmen aangeplant en ingezaaid die van nature in de omgeving voorkomen. Het groeisubstraat is hierop aangepast.”

Groene waterretentiedaken

Beide daktuindaken zijn volledig vlak uitgevoerd, waardoor zij dienst kunnen doen als waterretentiedak, vertelt Pullen. “Wij hebben een beschermlaag en waterretentiekratten van 85 mm op de daken aangebracht, waarin 60 mm water tijdelijk opgeslagen kan worden. Om vertraagde afvoer naar het maaiveld mogelijk te maken en wateroverlast te voorkomen, worden de hemelwaterafvoeren in het dak ‘afgeknepen’. Hiervoor hebben wij pijpjes met afwateringsgaten in de hemelwaterafvoeren geplaatst. De afwateringsgaten hebben een specifieke diameter en stoppen op een bepaalde hoogte, waardoor voldoende hemelwater resteert om de beplanting te hydrateren. Capillaire bruggen en een filtervlies zorgen hierbij voor een juiste waterverspreiding.” Bij langere droogte zorgt een irrigatiesysteem in de retentielaag voor eventuele extra watertoevoer.

De beplanting wordt aangevuld met drie vlonderterrassen van bamboe, looppaden van gebroken natuursteen en hekwerken. “Op de zesde verdieping zijn zonnepanelen geïnstalleerd, waarbij het dakgroen voor meer rendement en verkoeling in het pand zorgt.” De daktuinen kunnen nu gaan groeien, waarbij een goed onderhoudsplan essentieel is.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten