De Binckhorst in Den Haag is in volle transformatie. Waar ooit industrie overheerste, verrijzen nu indrukwekkende gebouwen met een moderne en duurzame visie. Eén van de blikvangers in deze ontwikkeling is One MilkyWay, een bijzonder woon- en werkproject dat niet alleen de wijk, maar ook de toekomst omarmt. Waal is de bouwer achter dit unieke project. Projectleider Rolf Janse neemt ons mee in de realisatie.
Voor Waal is One MilkyWay een mijlpaal. “We hebben veel ervaring met grondgebonden woningbouw en de bouw van appartementen, maar dit project is van een andere orde”, vertelt Janse. “Dit soort grotere projecten doen we eens in de twee jaar. Het vraagt om een goede samenwerking en zorgvuldige afstemming met vele partijen. Dat is de kern van integraal verbinden: alle disciplines samenbrengen om een optimaal resultaat neer te zetten.”
One MilkyWay, gelegen aan de Melkwegstraat en Saturnusstraat, omvat drie gebouwen met een totaal oppervlak van 37.000 m2. Het meest in het oog springende onderdeel is de 76 meter hoge woontoren met 223 appartementen, 3 lagen kantoren en een commerciële plint. Daarnaast staat een lager woongebouw met 30 woningen en een zorgplint. De 40 appartementen in de kroon van de hoogste toren zijn koopappartementen; de overige 213 woningen worden straks verhuurd door Achmea Real Estate. Als kers op de taart krijgt One MilkyWay een parkeergarage met een daktuin. De parkeergarage wordt door Ballast Nedam gerealiseerd als nevenaannemer.
Duurzaamheid is een rode draad door het hele project. “Bouwdeel B wordt volledig opgetrokken uit CLT-hout, waarmee 450 ton CO2 wordt opgeslagen”, legt Janse uit. “Daar komen nog zonnepanelen, waterretentie, de daktuin en de groene gevels bij. Ook voor vogels, vleermuizen en insecten worden voorzieningen gecreëerd. Het mooie is dat we, naast het realiseren van een prachtig gebouw, daarmee bijdragen aan een betere leefomgeving.”
Naast de innovatieve houtbouw en groene oplossingen speelt ook samenwerking een grote rol in het succes. “De gemeente Den Haag heeft haar best gedaan om de omliggende bouwprojecten in de omgeving te verbinden, de overlast voor de omgeving en bouwers te beperken en de veiligheid tijdens de bouwperiode te bevorderen. In het begin leek dat een behoorlijke uitdaging, maar het werkt juist heel fijn. De sfeer onderling is goed en iedereen heeft respect voor elkaars werk.”
Met One MilkyWay krijgt de Binckhorst niet alleen nieuwe bewoners, maar ook een frisse identiteit. “Over tien jaar is de sfeer hier compleet anders, terwijl een stukje geschiedenis behouden blijft”, zegt Janse. “Denk aan de Kop van Zuid in Rotterdam: een voormalig havengebied dat nu bruist van het leven. Die kant gaat de Binckhorst ook op.” One MilkyWay wordt begin 2026 opgeleverd. Tot die tijd blijft Waal bouwen aan deze duurzame en toekomstbestendige plek. “Mooie gebouwen neerzetten waar de maatschappij iets aan heeft, dat is waar het hier om draait”, sluit Janse treffend af. “Wat is er mooier dan samen iets neerzetten dat iedereen trots maakt?”