Strakke vormen en robuuste materialen als glas, staal, hout en beton kenmerken het nieuwe kantorencomplex Aan het Water in Amsterdam. Een kolfje naar de hand van Prince Cladding, die dankbaar gebruik maakt van de expertise van moederbedrijf Vic Obdam.
Ruimte om inspirerende kantoren te bouwen is schaars en nergens is dat meer waar dan in Amsterdam. Door ruimtegebrek moet de stad uitdijen buiten de ring. Daarvoor worden bijvoorbeeld voormalige industriegebieden omgezet in woon-werkgebieden. “Dit project is één van de voorlopers van hoogstaande architectuur buiten de ring. Het is echt toonaangevend”, zegt projectleider Thom van Beek van Prince Cladding. Ook algemeen directeur Luc Vermeijden is blij met de opdracht. “We zijn trots om aan dit mooie project te mogen werken samen met de BAM.”
Sinds drie jaar nu opereert Prince Cladding onder de vleugels van staalbouwer Vic Obdam. En met succes. “Onder Vic Obdam hebben we echt een kwaliteitsslag gemaakt”, erkent Vermeijden. “Zo engineeren we samen in één 3D-model en zorgen we ervoor dat zowel de staalconstructie als de gevelbekleding perfect op elkaar zijn uitgelijnd. Het resulteert niet zelden in een bouwtijdverkorting. En omdat we veel samen optrekken, leren we ook veel van elkaar. Dat maakt dat we soms slimmigheden vanuit Vic Obdam al meenemen in het gevelontwerp, en vice versa.” Bij project Aan het Water is de invloed van de staalbouwer weliswaar beperkt tot de constructie van de pergola, maar ook daar bleek de optimale synergie tussen beide partijen van toegevoegde waarde. “Door een integrale samenwerking zijn we tot een unieke oplossing gekomen waarbij het verschil in achterconstructie (staal versus beton, red.) geen effect heeft op de plaatverdeling van de gevelpanelen. Het is bovendien een oplossing die de kans op breuk elimineert. Het toont opnieuw de kracht van onze samenwerking.”
Prince Cladding levert bij nieuwbouwproject Aan het Water de witte Petrarch gevelpanelen alsmede keramische tegels in marmerlook. “Aanvankelijk was het idee om ‘echt’ marmer toe te passen, maar we hebben de opdrachtgever overtuigd om voor keramische tegels te gaan”, zegt Vermeijden. “Groen marmer is een vrij zacht type marmer en verweert na verloop van tijd. Het beoogde sterke contrast met de ruwe Petrarch-panelen gaat dan verloren. De keramische tegels daarentegen blijven in de tijd mooi hoogglans van kleur.” In het voortraject is er volgens Vermeijden veel afstemming geweest met investeerder Nijkerk Holding en hoofdaannemer BAM. “De gevel moet een super strak geheel worden. Daarom hebben we in onze werkplaats een mock-up gebouwd van een hoekopstelling. Ook zijn specifieke details ontwikkeld. Zo zijn alle horizontale regels uitgevoerd als kokerprofiel in plaats van een C-profiel. Dat zorgt voor een veel stabieler en maatvast eindresultaat.”
Vermeijden prijst tot slot de samenwerking met BAM. “We zijn in een zeer vroeg stadium ingestapt en hebben steeds in openheid en transparantie naar elkaar invulling gegeven aan het ontwerp. En die transparantie is er nu nog steeds. Het is in mijn ogen een voorwaarde voor succes, waarbij de wensen van de opdrachtgever ingewilligd worden, maar het ontwerp tegelijk ook maakbaar en betaalbaar blijft.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Vic Obdam Staalbouw B.V..