Afgelopen juni is de Booking.com City Campus in hartje Amsterdam officieel geopend en in gebruik genomen. Een belangrijke mijlpaal voor het reisplatform, want voor het eerst in meer dan 10 jaar werken alle 6.500 medewerkers samen in één gebouw. Zowel het nieuwe hoofdgebouw als het aangrenzende woongedeelte van de 65.000 m2 grote campus zijn ontworpen door UNStudio, dat hiervoor nauw samenwerkte met BPD Gebiedsontwikkeling en het team van Booking.com. Belangrijkste doel was om een eigentijdse werkomgeving voor alle medewerkers te creëren, maar ook om het gezondste en duurzaamste stedelijke bouwproject te realiseren.
UNStudio werd al in 2015 door Booking.com en BPD Gebiedsontwikkeling benaderd om de nieuwe City Campus op het Oosterdokseiland te ontwerpen. “Het belangrijkste doel was om de medewerkers – die op dat moment nog verspreid door de stad werkten – op één duurzame, gezonde en inspirerende locatie samen te brengen”, vertelt Ben van Berkel van UNStudio. “Maar ook om nieuw talent aan te trekken en om verbinding en spontane ontmoetingen te stimuleren. Zowel tussen medewerkers als met bezoekers, bewoners
en passanten.”
Een architectencompetitie met diverse presentaties en gesprekken volgde, waarin bijvoorbeeld de visie van Van Berkel op de kantoorwerkplek van de toekomst positief opviel. “Samen met de studenten van de Harvard Graduate School of Design deed ik bovendien al jarenlang onderzoek naar de gezondheid en sustainability in gebouwen”, vertelt hij. “Van carbon footprint t/m binnenklimaat, waarbij naast de kwaliteit van licht, lucht en akoestiek ook de invloed van materialen op onze gezondheid een belangrijk thema was. De onderzoeken hebben onder andere geleid tot een nieuwe methode om – door middel van een beter binnenklimaat – het ziekteverzuim flink terug te dringen. Los van het ontwerp dat wij hadden gemaakt, was Booking.com zeer geïnteresseerd in deze thema’s.”
“Het Oosterdokseiland is een complexe locatie”, vertelt Van Berkel. “Omdat de Booking.com City Campus het sluitstuk vormt van de redelijk hoge verdichting van het eiland, hadden we met allerlei stedenbouwkundige randvoorwaarden te maken. Bijvoorbeeld ten aanzien van maat en schaal. Bovendien wenste Booking.com een campusachtige opzet, waarin hybride werkvormen en kruisbestuiving centraal moesten staan. Om hier inspiratie voor op te doen, hebben we diverse internationale techbedrijven bezocht. Toch is uiteindelijk besloten om een compleet nieuw en eigen concept te ontwikkelen. Binnen dit concept is het hoofdkantoor benaderd als een clubhuis, waar medewerkers graag en vaak naartoe gaan. Ruim voldoende break-outruimtes, maar ook rijkelijk gebruik van hout en groen waren belangrijke speerpunten hierbij.” BPD voegde met name aanvullende eisen rondom wonen, gebouwkwaliteit en budget toe, vertelt hij. “Op basis hiervan zijn we heel voortvarend met het ontwerp aan de slag gegaan.”
Het ontwerp van UNStudio introduceert drie lagen van gezondheid, die op ambitieuze wijze zijn doorgevoerd. “Allereerst is er de fysieke gezondheid”, illustreert Van Berkel. “Het gebouw stimuleert medewerkers op tal van manieren om meer te bewegen. Zo zijn de (brand)trappen duidelijk in het zicht geplaatst en is de lobby niet op de begane grond maar op de eerste verdieping ingericht.” De tweede laag betreft de sociale gezondheid, waarin met name community building rondom de werkplekken centraal staat. De vele restaurants, cafés, pleinen en break-outruimtes spelen hierin een sleutelrol. “Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Immers moet iedereen zich comfortabel én veilig voelen in de nieuwbouw. Behalve natuurlijke materialen, daglicht en groen levert een goede akoestiek hier een essentiële bijdrage aan.”
Voor het exterieur van de nieuwe Booking.com City Campus werd de relatie gezocht met de robuuste kwaliteiten en industriële geschiedenis van de Amsterdamse haven. Zo heeft het gebouw de robuustheid van een schip, terwijl in het interieur juist de levendigheid van de Amsterdamse binnenstad overheerst. “Hoewel de nieuwbouw een kolossale omvang heeft, ontdek je bij binnenkomst direct hoe kleinschalig en divers alle ruimtes en voorzieningen zijn opgebouwd”, vertelt Van Berkel. “De menselijke maat overheerst. Elke medewerker kan op elk moment van de dag een fijne en geschikte aanland-, brainstorm- of werkplek vinden. Om een comfortabel binnenklimaat te borgen, wordt continu frisse lucht onder de vloeren aangevoerd, terwijl stralingsplafonds zorgen voor een aangename temperatuur. Overal in het gebouw is aandacht besteed aan een goede akoestiek en de twee atria met loopbruggen en interne balkons laten daglicht ver in het gebouw naar binnen stromen, waardoor de maat en schaal van het gebouw verder worden verzacht.”
Met de ingebruikname van de Booking.com City Campus is enorm veel levendigheid aan de rand van het Oosterdokseiland ontstaan, besluit Van Berkel. “Hiermee sluiten we tevens aan bij de ambitie van de zogenaamde Vierde Nota, waarmee de overheid meer reuring rond haar ov-stations wil creëren. Bijvoorbeeld door de stations als hart in plaats van achterkant van de stad te beschouwen. Dit gebouw geeft deze ambitie een extra impuls, als beëindiging van Amsterdam Centraal. Daarmee voegen we ook extra waarde toe aan de stad.”