Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Op maat gemaakte elementen in architectonisch beton geven gevel extra dimensie
Voor de high-rise is gekozen voor een licht geëtst (gezuurd) beton met een specifieke, zachte en zanderige structuur.

Op maat gemaakte elementen in architectonisch beton geven gevel extra dimensie

Het concept en de materialisatie van een project komt uit het brein van de architect. Decomo werkt nauw samen met architecten, constructeurs, hoofdaannemers en gevelbouwers om projectspecifieke en technisch haalbare prefab gevelelementen in architectonisch beton te ontwikkelen en produceren. Voor het project Hotel Jansen Bajeskwartier in Amsterdam ontwikkelde de specialist een gevelconcept, uitgevoerd in sandwichelementen uit architectonisch beton, waarbij de buitenschil zelfdragend is en de isolatie en binnenschil nadien toegevoegd worden.

“We werden door Moke architecten gevraagd om mee te denken over een oplossing voor een gevel met een industriële uitstraling, die sterk, minder sterk en totaal niet uitkragende delen op een speelse manier combineert. We ontwikkelden een oplossing met sandwich betonelementen, waarbij in tegenstelling tot de meeste constructies niet de binnenschil maar de buitenschil zelfdragend is. Een isolatielaag van 120 cm en een binnenschil van 6 cm worden op de buitenschil bevestigd door middel van glasvezelstiften”, legt accountmanager Nederland Werner Hulstaert uit. “De prefabelementen zijn beukbreed en verdiepingshoog en worden geleverd met geïntegreerde stelkozijnen, aluminium gevelkozijnen en beglazing. Op de bouwplaats moet de aannemer enkel nog de voegdichtingen afwerken.”

Afwerking en verankering

Architectonisch beton en aluminium kozijnen sluiten qua kleur nauw bij elkaar aan. Daarvoor wordt in het grove grind beige-/bronskleurig granulaat verwerkt. Op vraag van de architect wordt ook een zekere oppervlakteruwheid gecreëerd. Daarvoor worden de gevelelementen deels diep gestraald en deels lichtjes opgeschoond en glad gemaakt. De stukken worden ook lichtjes geëtst met aangelengd zoutzuur voor een egaler en matter uitzicht, waardoor een effect van schaduw gecreëerd wordt.

“Alhoewel de buitenschil drie verschillende niveaus van uitkraging vertoont, worden alle prefab gevelelementen toch in dezelfde mallen geproduceerd. Om de correcte diepte te bereiken, werken we met blokken”, sluit Hulstaert af. “Voor de verankering kozen we in overleg met hoofdaannemer Heddes Bouw & Ontwikkeling en het montagebedrijf voor een tweeledig systeem. Zowel aan het prefabelement als in het casco van het gebouw worden stalen ankers voorzien, die als een soort handen in elkaar haken. Op die manier kunnen de gevelelementen sneller en zelfs steigerloos gemonteerd worden. Alle bouwpartners zijn uiterst tevreden over het resultaat. Uiteraard is er hier en daar een afwijking van het originele ontwerp, maar als dat in de voorbereidingsfase goed met de architect afgesproken wordt, zorgt dat tijdens productie en montage nooit voor problemen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten