Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rembrandt Park One wordt dé nieuwe hotspot in Amsterdam-West
(Beeld: HofmanDujardin)

Rembrandt Park One wordt dé nieuwe hotspot in Amsterdam-West

Tussen het Rembrandtpark en de ring A10 in Amsterdam-West vindt een unieke herontwikkeling plaats. In slechts 16 maanden bouwtijd wordt het anonieme en gesloten Ringpark-gebouw getransformeerd tot een transparant en duurzaam multi-tenant gebouw met hoogwaardige kantoorruimten en publieke functies, zoals een koffiebar, (bedrijfs)restaurant, sportschool en terras aan het water. Een nieuwe route en passage moeten Nieuw-West en West, park en stad én werk en ontspanning verbinden.

NL19 056 01 Hofman Ringpark INT08 v01
In Rembrandt Park One komen hoogwaardige kantoorruimten en publieke functies, zoals een koffiebar en (bedrijfs)restaurant. (Beeld: HofmanDujardin)

Tussen het Rembrandtpark en de ring A10 in Amsterdam-West vindt een unieke herontwikkeling plaats. In slechts 16 maanden bouwtijd wordt het anonieme en gesloten Ringpark-gebouw getransformeerd tot een transparant en duurzaam multi-tenant gebouw met hoogwaardige kantoorruimten en publieke functies, zoals een koffiebar, (bedrijfs)restaurant, sportschool en terras aan het water. Een nieuwe route en passage moeten Nieuw-West en West, park en stad én werk en ontspanning verbinden.

Rembrandt Park One is een herontwikkeling van internationaal investeerder Round Hill Capital en vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter, die enorme kansen zagen in het gebouw én de locatie. “Het voormalige Ringpark-gebouw uit 1967 stond op een anonieme en sociaal onveilige plek. Ondanks de zichtlocatie, op de kruising van de A10 en Lelylaan, kende bijna niemand in Amsterdam het gebouw”, vertelt Robin Junker, Real Estate Developer bij Boelens de Gruyter. “Daar brengen wij graag verandering in. In 2018 hebben wij het gebouw aangekocht en de herontwikkeling gestart. Hierbij werken wij nauw samen met de gemeente Amsterdam, die al langere tijd de mogelijkheden voor deze locatie onderzocht. Waar de gemeente Amsterdam altijd uitging van sloop en nieuwbouw, hebben wij heel bewust gekozen voor herontwikkeling. Onder andere vanwege de kwaliteit van het gebouw én de typerende, robuuste jaren ’60 architectuur. Bovendien is herontwikkeling van een betonnen kolos van circa 24.000 m2 een stuk duurzamer dan sloop en nieuwbouw.”

Rembrandt Park 10
Render van Rembrandt Park One, waarop zowel de optopping, het paviljoen, de onderdoorgang, de brug en het restaurant duidelijk te zien zijn. (Beeld: HofmanDujardin)

Fysieke verbinding met het park

Het Ringpark-gebouw vormde jarenlang een muur tussen Amsterdam Nieuw-West en het Rembrandtpark. “Onze ambitie is om het gebouw te openen en een fysieke verbinding te maken tussen Nieuw-West en West, zonder het bestaande gebouw te slopen”, aldus Junker. “Maar ook om de kwaliteit van het gebouw naar de huidige standaarden te brengen. Zowel qua duurzaamheid, (sociale) veiligheid als toegankelijkheid. Door de begane grond te openen en het park door te trekken naar de A10 landt het gebouw straks in het groen. Een nieuwe passage onder het gebouw door én een nieuwe brug over de vijver moeten de verbinding en levendigheid van het park verder versterken.”

22 01 06 NL19 056 01 Hofman Ringpark EXT05a option 2aENT ID26
Het nieuwe paviljoen met de nieuwe brug. (Beeld: HofmanDujardin)

BREEAM-NL ‘Excellent’

Een ambitieus plan, dat wordt uitgevoerd door Dura Vermeer Renovatie Midden West. “Circa twee jaar geleden hebben wij een succesvolle pitch gehouden, waarna we een bouwteam voor dit project hebben opgestart”, vertelt Projectleider Christian van Reeden. “In juli 2021 zijn we gestart met de stripsloop en asbestsanering van het gebouw. Alle kozijnen en installaties worden vervangen en de gebouwschil wordt hoogwaardig geïsoleerd, om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Excellent’ ambitie. Ook krijgt Rembrandt Park One een WKO-installatie, lage temperatuur verwarming, klimaatplafonds en PV-panelen op het dak. Zeer duurzaam is bovendien dat het bestaande casco wordt hergebruikt. De oude binnenwanden hebben binnen Dura Vermeer Renovatie Midden West een nieuwe bestemming gekregen.”

‘Koningin van het park’

”De bovenste (technische) laag van het gebouw is verwijderd, vertelt Van Reeden. Op dit moment worden twee nieuwe uit staal en glas opgebouwde verdiepingen toegevoegd, als een kroon voor de ‘koningin van het park’. “  

De verdiepingen zijn samen goed voor circa 2.500 m2 kantoorruimte, met veel natuurlijk lichtinval en een prachtig uitzicht over de stad.” Het paviljoen aan de achterzijde (1.500 m2) wordt opnieuw opgebouwd. “Het nieuwe paviljoen krijgt drie in plaats van twee bouwlagen en wordt ook volledig uitgevoerd in glas. Hierdoor krijgen gebruikers het gevoel ín het park te zitten. Op de begane grond komt een restaurant met groot terras aan het water, dat voor iedereen toegankelijk is. Bovendien realiseren we een nieuwe entreezone aan de voorzijde van het gebouw.” De toepassing van veel glas, bronskleurige aluminium gevelelementen én grote overspanningen resulteert volgens Van Reeden in een uitnodigende, transparante én luxe uitstraling.

Rembrandt Park 11
(Beeld: HofmanDujardin)

Nieuwe kwaliteit

Een laatste element dat hij graag uitlicht, is de passage. “De oude entree van het Ringpark-gebouw is tot aan de constructie gesloopt en wordt hoogwaardig geüpgraded, waardoor een nieuwe kwaliteit wordt toegevoegd: verbinding. In de nieuwe situatie wordt de passage stijlvol doorgesneden door de vliesgevels van het nieuwe paviljoen en de entreezone, waardoor deze beter betrokken wordt bij het bestaande gebouw én de nieuwbouwdelen. De onderdoorgang wordt ontsloten met een vlonder/brugconstructie vanaf het paviljoen en over het water het park in. Hierdoor staan, vanaf het viaduct onder de ring, bezoekers direct middenin het groen en komen Rembrandt Park One én Rembrandtpark opnieuw en beter op de kaart te staan.”

Rembrandtpark ensemble View 1 KCAP Plein
Impressie van het plein dat tussen de drie gebouwen wordt gerealiseerd. (Beeld: KCAP)

Startschot van een grotere (gebieds)ontwikkeling

Project Rembrandt Park One is de start van een groter stedenbouwkundig plan, vertelt Junker. “Aansluitend aan deze eerste fase zullen ook twee nieuwe gebouwen op het terrein gerealiseerd worden, waardoor het gebouwensemble aan de westkant van het park beter in balans komt. “Rembrandt Park One, Two en Three zullen als geheel een nieuwe levendige bestemming en een nieuw begrip in Amsterdam worden.” Medio 2025 moet de complete ontwikkeling gereed zijn. 

Schermafbeelding 2022 05 09 om 10.35.57

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten