Gestapelde woonprojecten slagen er vaak niet in om sociaal contact tussen buren aan te moedigen, ondanks dat de bewoners dichtbij elkaar leven. Met Scheldezicht daagt ontwerpbureau BRUT deze paradox uit en stimuleert het sociale interacties zonder privacy op te offeren.
Nieuw Zuid is een nieuwe buurt in Antwerpen, gebouwd op maat van het leven. Met woontoren Scheldezicht wil BRUT het concept van residentiële hoogbouw herdefiniëren als een gestapelde sociale gemeenschap. Contact tussen de bewoners wordt gestimuleerd door het creëren van collectieve ruimtes en het inrichten van circulatieruimten als ruime ontmoetingsplekken. De opvallende gevel van Scheldezicht voegt een herkenningspunt toe langs de Scheldekaaien en helpt buren om verticale microgemeenschappen te vormen die de anonimiteit van hoogbouw opheffen.
Een licht raster omhult de gevel van de toren en verdeelt de appartementen in groepen. Binnen elk compartiment zijn de appartementen verbonden door privéterrassen. De balkons zijn verspringend, waardoor buren elkaar kunnen zien, maar toch privacy hebben. Buitenruimtes verbeteren de woonkwaliteit en het comfort. Visueel benadrukt het de unieke kenmerken van het gebouw, die herkenbaar zijn op grote schaal en toch intimiteit bieden.
Scheldezicht bevat een grote verscheidenheid aan woontypologieën die zeer verschillende bewoners aantrekken. Dat gaat van kleine appartementen voor studenten, tot huisvesting voor jonge koppels met een dubbel inkomen, tot grote gezinswoningen, tot aangepaste appartementen voor ouderen en innovatieve duplexwoningen.
De woningen zijn gegroepeerd in verticale microgemeenschappen en de architectuur is gebaseerd op het idee dat het gebouw van buiten laat zien wat het van binnen doet. In combinatie met de sociale kwaliteiten die zijn geïntegreerd in het ontwerp en de visuele expressie van de toren, maakt het Scheldezicht tot een opvallend project, gericht op collectiviteit en gemeenschap.
Naast appartementen bevat het gebouw ook winkels, kantoren en gemeenschappelijke ruimtes. De collectieve ruimten omvatten een fietsreparatieruimte, een collectieve wasruimte en een dubbelhoge gemeenschapsruimte grenzend aan een daklandschap op de vierde verdieping die door alle bewoners wordt gedeeld.
Zo’n verticaal woonproject ontwerpen met verschillende elementen in een stedelijke context is uiteraard geen sinecure. Ontwerpbureau BRUT koos daarom voor een vlotte en efficiënte werkwijze met behulp van Vectorworks-software. BRUT ontwerpt architectuur en stedenbouw die steden mooier en leefbaarder maken. Het bureau blinkt uit in projecten waar architectuur en stedenbouw elkaar overlappen. De ontwerpers willen ook een positieve impact hebben op de stad en haar inwoners. BRUT vertrouwt op Vectorworks voor al hun projecten en voert de meeste daarvan ook uit in BIM.
Benieuwd hoe je zelf aan de slag kan gaan met Vectorworks voor jouw stedenbouwkundig project? Maak kennis met Design Express, dé distributeur van Vectorworks in Nederland.
Neem dan rechtstreeks contact op met Design Express.