Van Grunsven Groep bestaat al zestig jaar en zit nog steeds vol ambities. Niet alleen is het bedrijf groeiend qua omvang, ze breidt ook haar werkzaamheden steeds verder uit. De bouw- en ontwikkelingsonderneming houdt zich bezig met projectmatige woningbouw, utiliteitsbouw, commerciële huisvesting, distributiecentra en steeds vaker met het in eigen beheer ontwikkelen van locaties.
Als betrokken familiebedrijf geeft Van Grunsven het liefst op elke vraag als antwoord: dat kan. Samen met hun opdrachtgevers denken de 150 medewerkers na over hoe het anders kan. Hoe het het beste kan. Bij de bouw wordt gekeken naar de gezondheid van de mens en naar de leefkwaliteit van de omgeving. Van Grunsven gaat daarbij voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
Op dit moment zijn er drie vestigingen: het hoofdkantoor in Erp, een vestiging in Nijmegen en een deelneming in Schijndel die zich vooral bezighoudt met hallenbouw. Het is een echt Brabants bedrijf met traditionele normen en waarden. Of zoals commercieel directeur Francis van Haren het zegt: “Lekker pragmatisch en overzichtelijk, maar vooral een verdomd goede bouwer.”
“We hebben een diverse portefeuille. We kunnen heel veel en bouwen voor verschillende opdrachtgevers. We zijn niet ingesteld op massa en dezelfde werken; je ziet bij ons juist veel variatie”, zegt Van Haren. Wat Van Grunsven bewust niet doet, is particuliere woningbouw, transformaties, renovaties of restauraties.
“Als organisatie zijn we gewoon beter in projectmatige nieuwbouw. We werken veel in bouwteamverband en samen met dezelfde opdrachtgevers. We hebben vaste relaties die steeds bij ons terugkomen en graag met ons samenwerken.”
Dat opdrachtgevers regelmatig terugkomen bij de totaalbouwer, komt waarschijnlijk omdat er altijd gekeken wordt naar de vraag achter de vraag. Is er sprake van een voorlopig ontwerp, dan kijken de medewerkers of er nog betere oplossingen mogelijk zijn. Er wordt altijd rekening gehouden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. “Wij kunnen de behoefte van de klant goed invullen. Komt een woningbouwcorporatie bijvoorbeeld met een bepaald vraagstuk, dan putten wij uit goede methodieken om tot een oplossing te komen. Alles is bij ons maatwerk”, aldus Van Haren.
Eigenlijk is geen opdracht te groot en geen vraag te complex. Dat blijkt ook wel als je de portefeuille van het bedrijf bekijkt. Een mooi recent voorbeeld is Blok 5 aan het Eemplein in Amersfoort. Daar werd een woongebouw neergezet van 52 meter hoog en met 197 appartementen. Het gaat om een prefab casco met een steigerloze gevelbouw. De prefab gevelsluitende elementen werden op locatie geplaatst zonder dat er een steiger aan te pas kwam. Dit was een logistieke uitdaging, beaamt Van Haren. “De bouwput grenst aan het spoor, de bestaande bebouwing en een tunnelbak. We bouwen koud tegen een winkelcentrum aan en hebben te maken gehad met twee dikke stroomkabels waar het gebouw overheen gaat. Dat zijn echter opgaves van deze tijd. We hebben steeds vaker te maken met geluidsbelasting, krappe bouwlocaties en beperkende omgevingsfactoren. Daar zijn we op ingericht. Het vergt een langere voorbereidingstijd, zodat je tijdens het project minder verrassingen tegenkomt.”
Ook in het dichtbebouwde Eindhoven wordt op dit moment gebouwd door Van Grunsven, op een zeer beperkte locatie. In de Leostraat komen 102 woningen en een gezamenlijke binnentuin. Het is één van de meest circulaire projecten van Zuid-Nederland, omdat er gebruik wordt gemaakt van beton met een hoog percentage aan gerecycled materiaal en hergebruikte materialen uit de sloop. Ook hier wordt gebouwd tegen een bestaande wijk aan, in een omgeving waar veel mensen wonen. Daar moet rekening mee gehouden worden. Van Haren: “Het stelt ons voor vraagstukken als: hoe ga je om met de bouwplaatsinrichting? Hoe faseren we het project? Hoe communiceren we goed met de buurt? Hier is sprake van just-in-time delivery.”
Bijzonder veel tijd en energie gaat uit naar de communicatie met omwonenden. Van Grunsven ontwikkelde speciaal voor dit project zelfs een app waarin geïnteresseerden op de hoogte worden gehouden. Vindt er binnenkort een belastende activiteit plaats, dan wordt dat in de app vermeld. Van Haren: “Bouwen zonder overlast kan niet, maar we proberen het tot een minimum te beperken en brengen mensen op de hoogte. Omwonenden weten dan precies wat ze kunnen verwachten.”
Om nog beter aan de vragen van deze tijd te voldoen, ontwikkelde Van Grunsven het concept ToonbeeldWonen. Opdrachtgevers en kopers hebben namelijk herkenbare woonwensen die vaak terugkomen. Om aan te sluiten bij dit tijdsbeeld, werden er conceptwoningen ontwikkeld met een korte ontwikkelingstijd en hoge flexibiliteit. Maatwerk is en blijft immers belangrijk. “We hebben alle techniek en knelpunten van grondgebonden en gestapelde woningen uitgewerkt. Zo ontstaat een basisplattegrond zonder gevels, waar de architect mee aan de slag kan gaan om het verder vorm te geven. Van tevoren kunnen we dan al goed aangeven wat de kostprijs wordt, zonder dat er een precies ontwerp is. Er wordt uitgegaan van betaalbaar en kwalitatief wonen”, aldus Van Haren.
Deze manier geeft een mooi beeld van de werkwijze van Van Grunsven. Maar die gaat nog veel verder. Sinds drie jaar houdt het bedrijf zich ook bezig met gebiedsontwikkeling. Dit houdt in dat zij voor eigen rekening gronden koopt en deze verder ontwikkelt tot woongebied met vijftig tot driehonderd woningen. “Het is niet alleen het aankopen van een stukje grond om een opstalontwikkeling te doen. We ontwerpen de openbare ruimte en hebben de volledige knowhow in huis. Door samenwerkingen aan te gaan met grote landelijke ontwikkelaars, kunnen we ook hier deskundigheid delen en risico’s spreiden”, zegt Van Haren. Momenteel worden er bijvoorbeeld zo’n 250 woningen ontwikkeld in Moergestel, waar meerdere ontwikkelaars actief zijn. Het gaat om de voormalige camping De Bosfazant waar zowel huur- als koopwoningen komen. Deze worden op zijn vroegst in 2027 verwacht. “Dit is de ambitie en de schaal waarop we ons willen begeven. We zijn een totaalbouwer die bouwt en ontwikkelt. Hierin willen we verder doorgroeien.”
Dit jaar viert Van Grunsven een mooi jubileum. Na zestig jaar is de derde generatie aan het werk binnen het familiebedrijf. Hier stopt het echter nog niet, weet Van Haren: “We zien dat bouwen en ontwikkelen steeds meer expertise en mankracht vraagt. Wij moeten doorontwikkelen, mogelijk met nieuwe vestigingen in gebieden waar nieuwe kansen liggen. Het is geen doel op zich om groter te worden, het is een noodzaak om bij te blijven bij wat de markt nodig heeft. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen het fijn vinden om bij ons te werken. We zoeken altijd jong talent en dat krijgt de mogelijkheid om snel verder door te groeien. We brengen de juiste projecten onder bij de juiste mensen. Hard werken is niet erg, maar plezier daarin is heel belangrijk. Het is goed om door te groeien, maar we blijven wel compact en pragmatisch.”