Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Speciale bekistingsoplossing voor onderkeldering Paleis Het Loo

Speciale bekistingsoplossing voor onderkeldering Paleis Het Loo

Grootschalige renovatie maakt museum toekomstklaar

De afgelopen jaren hebben veel musea een metamorfose ondergaan. Historische gebouwen werden uitgebreid, gerenoveerd en klaargemaakt voor de toekomst. De tendens daarbij is om een deel van de uitbreiding – vaak gecombineerd met een nieuwe entree – ondergronds uit te voeren. Het Mauritshuis en het Drents Museum zijn daar voorbeelden van. Die trend krijgt nu een vervolg bij Paleis Het Loo, dat momenteel volledig wordt vernieuwd. Doka leverde de paneel­bekisting waarmee een deel van de uitbreiding gestalte krijgt.

Paleis Het Loo in Apeldoorn is één van de populairste musea in Nederland. Het komende jaar staat in het teken van vernieuwing, verbouwing en verbetering. Hierbij worden onder meer de bezoekersfaciliteiten uitgebreid en groot onderhoud uitgevoerd. Naast een intensieve renovatie vindt er ook een ondergrondse uitbreiding plaats. Hiermee wordt meer ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter gepresenteerd worden  aan de museumbezoekers.

Ondergrondse Grand Foyer

Het ondergrondse kloppende hart wordt de Grand Foyer. Hier komen alle bezoekers samen, vanwaar zij zich verspreiden over het museumcomplex en als vanzelf daar ook weer terugkeren. De Grand Foyer is de verbinding tussen het entreegebied, de tentoonstellingszalen en het paleis. Het levendige en royale verblijfsgebied is vanaf het centrale plein voor het museum – de Bassecour – door het glas en water zichtbaar. De combinatie van glas en water zorgt daarbij voor een opmerkelijke lichtinval in het ondergrondse entreegebied.

foto-2-artikel-paleis-het-loo-kopieren

Beeld: DOKA.

 

Speciale bekistingsoplossing

De bouwkundige werkzaamheden voor de verbouwing zijn toevertrouwd aan BAM, dat voor het betonwerk het oog heeft laten vallen op Budobouw. Voor de bekistingstechniek koos deze laatste voor Doka, dat voor de kelder een speciale bekistingsoplossing bedacht.

Als constructieve grondkerende en waterkerende wand voor de kelder worden CSM-wanden toegepast. De wand, een alternatief voor de damwand, heeft dragende eigenschappen en wordt gemaakt met behulp van de bestaande grond. Tegen de CSM-wand worden de betonnen wanden gestort, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Framax-paneelbekisting van Doka. De paneelbekisting wordt gecombineerd met Doka steunblokken die tijdens het storten van het beton voor voldoende weerstand tegen de optredende betondruk moeten zorgen. De storthoogtes variëren daarbij van 6,00 tot 9,00 meter. Ook alle binnenwanden in het entreegebied worden gerealiseerd met het Framax-wandbekistingssysteem van Doka.

Uitdagende onderkeldering

Opmerkelijk aan het project en grootste uitdaging op bekistingsgebied zijn de nieuwe kelders onder het bestaande gebouw. Ook hier werd gewerkt met een enkelzijdige wandbekisting. Omdat de kelder onder de bestaande bouw moest worden gerealiseerd, werden eerste stalen hulpconstructies geplaatst waarmee het historische pand kon worden ondersteund. Hierna kon met het Frami Xlife-systeem van Doka de bekisting handmatig worden aangebracht. De lichte bekisting Frami Xlife is een robuust, thermisch gegalvaniseerd stalen kader, voorzien van Frami Xlife kunststof plaat. Ondanks de stalen uitvoering is de bekisting licht en daardoor snel en eenvoudig te verwerken. Door de Frami Xlife-plaat kan de bekisting niet alleen een groot aantal keren worden hergebruikt, maar ontstaat ook een strak betonoppervlak.

De contouren van de onderkeldeing en de invulling daarvan zijn inmiddels goed zichtbaar. De oplevering van het paleis staat gepland voor 2021.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten