Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Complete installatie high-end kantoorgebouw

Complete installatie high-end kantoorgebouw

E-installatie, verlichting, zonwering, intercom en veiligheidsinstallaties

In opdracht van Kroonenberg Groep transformeerde hoofdaannemer De Geus Bouw het pand BLV148 aan de Buitenveldertse­laan 148 in Amsterdam. Door het bestaande pand volledig te strippen, er een nieuwe verdieping op te plaatsen en weer op te bouwen, staat er nu een indrukwekkend high-end bedrijfspand. Elektropartners en Protectiepartners realiseerden gezamenlijk de volledig nieuwe installaties.

Met een entree op de begane grond, vier verdiepingen en een kelder zijn er mogelijkheden voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Op de begane grond zit een supermarkt, op de verdiepingen kantoorruimtes. Het gerenoveerde pand heeft een industriële look met betonnen constructies en zichtinstallaties. Projectleider Arno Jong van Elektropartners: “Het bestaande pand werd teruggebracht tot het betonskelet. Vervolgens werd er een extra verdieping op geplaatst en werden de gevels weer gesloten. Het gebouw was helemaal kaal en we moesten de installaties dus vanaf nul opbouwen. We zijn in januari 2023 gestart en in juli 2024 werd het gebouw opgeleverd.”

Elektropartners verzorgde de hoofdverdeelkasten, elektrotechnische installatie, kabelgoot, wandgoot, verlichting, noodverlichting, zonwering, intercom en het glasvezelnetwerk en plaatste 114 zonnepanelen en een bliksemafleider op het dak van het gebouw. Zusterbedrijf Protectiepartners installeerde de ontruimingsinstallatie, het toegangscontrolesysteem en de inbraakbeveiliging en camerabewaking. 

0606 BVL 148 ©Ossip kopie
Door het bestaande pand volledig te strippen, er een nieuwe verdieping op te plaatsen en weer op te bouwen, staat er nu een indrukwekkend high-end bedrijfspand.

Vijfhonderd armaturen

Commercieel manager Roald de Jong: “Bijzonder aan dit project is de verlichting. We hebben zo’n driehonderd armaturen opgehangen aan pendels, allemaal in het zicht. Het vergde flink wat inspanning om alles exact op de juiste positie te plaatsen. Daarnaast hebben we zo’n 220 pendelarmaturen ‘flush’ gemonteerd in de lamellenplafonds. De armaturen zijn ook van de buitenzijde van het gebouw te zien en het valt nogal op als dat net niet helemaal klopt. Daarom hebben we dit nauwkeurig met de laser uitgemeten.” Assistent-projectleider Maurice van Dienst vult aan: “De verlichting in het hele pand is geschakeld met bewegingsmelders. Waar mensen zijn, schakelt het licht automatisch naar 100%. Zo brandt er dus nooit onnodig verlichting.”

Voor en tijdens de duur van het project maakte Elektropartners een aantal keer een mock-up: een voorbeeldmodel. Zo kon de opdrachtgever goed zien hoe het eindresultaat zou worden. Ook kon worden beoordeeld of het idee bouwkundig haalbaar was en of de E- en W-installateur ermee uit de voeten konden. De Jong: “De hoogwaardige afwerking van het pand vroeg dus om een goede communicatie. Echt alles zit verstopt, wat een luxe uitstraling geeft. Zonder goede samenwerking hadden we dit niet tot een goed einde kunnen brengen. De opdrachtgever had specifieke ideeën over de afwerking en nam er ook de tijd voor om de juiste keuze te maken. Er is niets gekozen van papier, maar met de vele mock-ups wist iedereen exact hoe het eruit ging zien. En als een idee werd afgekeurd, bedachten we weer wat nieuws.”

0730 BVL 148 ©Ossip kopie
Elektropartners en Protectiepartners realiseerden gezamenlijk de volledig nieuwe installaties.

Van Dienst: “Om een voorbeeld te geven: de volledige elektrotechnische installatie moest gereed en uitgebreid getest zijn, voordat het stalen lamellenplafond geplaatst kon worden. Dit is een klimaatplafond en door elke lamel loopt een verwarmingslijn. Dit kun je er niet zomaar uit halen. Daarom zorgden we dat alles optimaal werkte en dachten we in het ontwerp al goed na hoe we bijvoorbeeld eventuele storingen en onderhoudswerkzaamheden zouden kunnen uitvoeren zonder het hele plafond te hoeven ontmantelen.”

Binnenstedelijk bouwen

Een externe adviseur maakte het conceptontwerp voor de installaties. Elektropartners werkte dit uit naar een definitief ontwerp en een uitvoeringsgereed ontwerp. Van De Geus Bouw kreeg de opdracht toegekend in een bouwteamverband met onder meer W-installateur Van Dort. De binnenstedelijke bouwlocatie leverde nog wel wat uitdagingen op. Zowel logistiek als qua zichtwerk. Jong: “Het was hier bouwen op een postzegel, wat altijd een strakke planning vereist. Daarnaast mochten de installaties op het dak niet zichtbaar zijn vanaf de straatzijde. Daarom hebben we alles compact gebouwd op het midden van het dak. Om te voorkomen dat je vanuit omliggende, hogere gebouwen op de installaties zou kijken, plaatsten we ze achter schermen.”

0731 BVL 148 ©Ossip kopie
Bijzonder aan dit project is de verlichting.

Om de logistiek zo goed mogelijk te regelen, werd er binnenstedelijk zo veel mogelijk samen gereden, onder meer met de collega’s van Protectiepartners. Met de bouwkundig aannemer werden afspraken gemaakt om het transport te combineren, zodat zoveel mogelijk materialen tegelijkertijd in het gebouw terechtkwamen. De Jong: “Zo beperkten we het aantal transportbewegingen. Daarnaast compenseerden we de CO2-uitstoot volledig door bomen te planten. Dit is steeds vaker een wens van opdrachtgever en we hechten hier zelf ook waarde aan.” De drie blikken tevreden terug op het project. Jong: “Iedereen die in het gebouw is geweest, vindt dat het er mooi strak uitziet. Dat is toch een mooi compliment.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten