De woningen in de Bloemenbuurt in Utrecht ondergaan een complete make-over. In opdracht van woningcorporatie Portaal staat VIOS Bouw in voor de renovatie en verduurzaming van in totaal 476 woningen en 13 BOG, verspreid over drie fases. Elk renovatietraject wordt voorafgegaan door een draagvlakmeting bij de bewoners. Op dit moment is de tweede fase, goed voor 196 woningen en 4 BOG, in uitvoering. Tegen de bouwvak 2022 moeten deze woningen energielabel A dragen en voldoen aan de huidige regelgevingen. De renovatiewerkzaamheden gebeuren in bewoonde staat.
De woningen in de Bloemenbuurt dateren uit de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw. Alhoewel ze constructief nog in orde zijn, vertonen ze toch tekenen van veroudering en voldoen ze niet meer aan de eisen van deze tijd. Een grondige renovatie en verduurzaming drong zich op. “Woningcorporatie Portaal besloot in 2018 om al haar woningen in de buurt toekomstbestendig te maken en selecteerde VIOS Bouw als hoofdaannemer op basis van de presentatie en het Plan van Aanpak. Het hele project met in totaal 476 woningen en 13 BOG werd in 3 fasen opgedeeld. Elk deeltraject wordt voorafgegaan door een draagvlakmeting, waarbij tenminste 70% van de huishoudens met de opwaardering akkoord moet gaan. In een eerste fase, die we inmiddels opgeleverd hebben, werden 104 woningen en 8 BOG grondig aangepakt”, vertelt Roy Diks, projectleider bij VIOS Bouw. “Vandaag zijn we volop bezig met de renovatie en verduurzaming van de tweede fase, die nog eens 196 woningen en 4 BOG omvat. Naar verwachting zullen alle woningen tegen de bouwvak van 2022 afgewerkt zijn. Voor een derde en laatste fase met 176 woningen en 1 BOG loopt momenteel de draagvlakmeting. Bij een positief signaal van de bewoners worden de werkzaamheden na de bouwvak van volgend jaar opgestart om het volledige project in het voorjaar van 2024 af te ronden.”
Het gaat om een renovatieproject waarbij ook onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden met als doel om energielabel A te bereiken en het comfort te verhogen. De woningen worden zowel binnen als buiten grondig onder handen genomen. “We isoleren de spouw van kopgevels en plaatsen aan de voor- en achtergevel, aan de binnenkant, een prefab voorzetwand met isolatie. Verder worden dakpannen vervangen en daken geïsoleerd, schoorstenen hersteld, zinken goten van een inlage voorzien en daken van aanbouwen van een nieuwe dakbedekking voorzien. De dakkapellen krijgen een nieuwe en beter geïsoleerde afwerking. We herstellen metselwerk, repareren voegen en schilderen voordeuren, achterdeuren en houten kozijnen die niet vervangen worden. Aan de voor- en achterzijde worden de kunststof kozijnen vervangen door houten kozijnen met hoogrendementsbeglazing en ook de aluminium schuifpui wordt vernieuwd”, licht werkvoorbereider Ed Peeters toe. “De verouderde verwarmingsketels worden vervangen door nieuwe hoogrendementsketels, kapotte radiatoren, leidingen of radiatorknoppen gaan eruit en open verbrandingstoestellen worden verwijderd. We monteren een volledige installatie met radiatoren en warmwatervoorziening. Indien gewenst, brengen we per woning vier zonnepanelen aan. Verder installeren we nieuwe mechanische ventilatie, waar er geen is, en worden bestaande installaties gereinigd. Waar nodig worden binnendeuren, plafonds en houten vloeren alsook keukens, badkamers en toiletten vervangen.”
Elke woning is maatwerk en bovendien blijven de bewoners tijdens de renovatie in hun woning. Bewonersbegeleiders van VIOS Bouw staan hen tijdens het traject bij. “Bewoners die liever niet ter plaatse blijven, kunnen overdag in een rustwoning terecht. In enkele gevallen, bijvoorbeeld uit medische noodzaak, wordt een logeerwoning aangeboden”, sluiten Diks en Peeters af. “Als Utrechts bedrijf zijn we trots om aan dit project te mogen meewerken. Aangezien de woningen zich in smalle, eenrichtingsstraten bevinden, vormt ook de logistiek nog een extra uitdaging.”
Vaste partner voor de afbouw draagt ook nu zijn steentje bij
Afbouw Coördinatie Nederland (ACN) staat synoniem voor een samenwerking tussen de gerenommeerde afbouwbedrijven HWD Duurzaam, Böhnke van de Broek, Verhaag Afbouwprojecten, Bosma plafonds en wanden en Vithebo. De firma’s hebben hun kennis, ervaring en krachten gebundeld, zodat ze voor elk specifiek project in Nederland de beste specialisten kunnen inzetten. Ze worden door verschillende aannemers gecontacteerd om samen de meest uiteenlopende projecten uit te voeren. Zo is VIOS Bouw de vaste relatie, waarvoor ACN nu aan de 2e fase van het renovatie- en verduurzamingsproject voor de woningen in de Bloemenbuurt in Utrecht meewerkt.
“Vanaf juni 2019 waren we al betrokken bij de 1e fase van dit grootschalige project. We zijn uiteraard tevreden dat we sinds oktober 2020 ook aan deze 2e fase mogen meewerken. We hebben steeds een vaste groep van medewerkers op de bouwplaats. Zij kennen het project intussen door en door. Bovendien zorgt dit voor een vlotte afstemming en communicatie met de andere bouwpartners”, zegt Thomas Jacobsen, bedrijfsleider van ACN Totale Afbouw. “Onze bijdrage aan dit project is veelzijdig. Zo hebben we de voor- en achtergevels vanaf de binnenzijde nageïsoleerd. In de woningen worden de bestaande plafonds gecontroleerd en, waar nodig, vervangen door nieuwe gipsplaatplafonds. Verder integreren we compleet nieuwe binnenwanden, die we ook sauzen. De opdracht is misschien niet zo uitzonderlijk, maar het blijft toch een mooie referentie.”
Bouwinfo
Opdrachtgever
Woningcorporatie Portaal, Utrecht
Hoofdaannemer
VIOS Bouw, Utrecht