Een nieuw schoolgebouw realiseren voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven en het liefst zo circulair mogelijk. Dura Vermeer Bouw Zuid en architectenbureau RoosRos gingen de uitdaging aan.
In de ontwerpfase werden er verschillende mogelijkheden onderzocht, vertelt projectarchitect Mark Boschman van RoosRos. “Het oude schoolgebouw had een goede betonstructuur. We bekeken of we die konden hergebruiken. Dat ging uiteindelijk niet door. Het bleek ook lastig te zijn om onderdelen van de oude school te gebruiken, omdat die nog in bedrijf was. En dus zochten we materiaal uit andere projecten, zoals staal, kozijnen en hout. Dat hebben we weten te combineren tot een nieuw schoolgebouw.” Projectleider Harm Wingens van Dura Vermeer Bouw Zuid: “Uiteindelijk zijn alle verhardingen en het beton van gebruikt materiaal. Ook zijn bijvoorbeeld kunstwerken, balustraden, lockers en de bankjes uit de kleedkamers van de oude school overgebracht naar de nieuwbouw. Daarnaast kozen we ervoor om minder cement te gebruiken in de fundering. Hierdoor moet het langer uitharden, maar het levert wel een enorme CO2-besparing op.”
Coen Oerlemans, projectmanager vanuit Dura Vermeer Bouw Zuid, constateert dat circulair bouwen niet eenvoudig is, maar dat er met elk project weer stappen gemaakt kunnen worden. “Al doende leert men. We werkten in een eerder project ook met donorstaal via Urban Miner en dat ging nu al veel makkelijker. Er komt best wel wat specialistische kennis kijken bij deze manier van werken. Je moet continu de afweging maken: welk materiaal is er beschikbaar? Hoe kunnen we het toepassen? Hoe is het ontwerp? In de eindfase van het ontwerp wordt het steeds moeilijker om grote onderdelen toe te passen als die vrijkomen in de markt.”
Circulair bouwen is niet alleen het inzetten van minder materiaal, maar ook al in de ontwerpfase nadenken over de toekomst van het gebouw. Boschman: “We kozen hier voor een opbouw met gevels die er weer uit gehaald kunnen worden. En door te bouwen met kolommen, is het gebouw flexibel in te delen. Op termijn kun je het gebouw dus aanpassen als de functie zou veranderen. Je kunt er bijvoorbeeld een appartementencomplex van maken en de gevels voorzien van balkons.”
Tijdens de bouw van het pand, was er veel oog voor de omgeving. De vorm van het pand is aangepast aan het groen en de bomenstructuur. Ook leven er dassen en salamanders in het gebied, dat een soort groene long aan de rand van de stad vormt. Een prachtige plek voor een school, maar dit groene karakter leverde qua logistiek nog wel een uitdaging op voor de aannemer. Oerlemans: “Het gebied is omringd door natuur en op bepaalde wegen fietsen veel kinderen. We zochten dus een combinatie van veiligheid en een lage belasting van de flora en fauna. Uiteindelijk is de bouwweg zo natuurlijk mogelijk aangelegd en gebruikten we houten bouwhekken. Na oplevering wordt deze weg ontmanteld en in de oude staat teruggebracht.”
Het bouwteam kijkt met een goed gevoel terug op het project. Niet alleen vanwege de succesvolle circulaire aanpak, maar ook omdat het een prachtig pand is geworden. Wingens: “Vanuit de bouwkeet hebben we goed zicht op de zuidgevel. Mooi om te zien hoe de structuur op de gevel van grof naar fijn gaat als de zon op de puntprofielplaten schijnt. Dat geeft een prachtig effect.”