In 2007 doken de eerste schetsen op voor de herbestemming van de V&D-locatie in hartje Oss. En met ambitie: hier moest niet zomaar een nieuw warenhuis komen, maar een multifunctioneel stadskwartier. In de jaren daarna volgden meerdere voorstellen voor een centrumplan. Begin 2020 stemde de gemeenteraad unaniem in met het huidige Walkwartier, dat in opdracht van Van Wanrooij Projectontwikkeling en in samenspraak met de gemeente Oss wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf Berghege.
Walkwartier kan met recht multifunctionele centrumontwikkeling genoemd worden. Er worden 131 appartementen gebouwd en er is ruimte voor winkels en horeca. In het Warenhuis kun je straks terecht voor de bibliotheek, het stadsarchief en het toeristeninformatiepunt. Aan de Walstraat is ongeveer 2.200 vierkante meter gereserveerd voor detailhandel, met units vanaf tweehonderd vierkante meter. Ook is er nog zo’n 450 vierkante meter die als commerciële ruimte wordt ingevuld. De gemeente Oss heeft het terrein slooprijp opgeleverd. Parkeerterrein de Wal verdwijnt: onder de nieuwbouw komt een parkeerkelder voor bewoners met plaats voor ruim 140 auto’s.
Het resultaat is een divers centrumplan, met een onmiskenbare link naar het verleden. De monumentale architectuur van voormalige Stoomkoekfabriek ‘De Ster’ is verwerkt in de gevels en er is een 48 meter hoge woontoren gerealiseerd. Het ontwerp van het Walkwartier is van DOK architecten. “Zij heeft onder andere het geknikte stratenpatroon van Oss doorgezet in het plan, door dit te ‘knikken en te knakken’, met rijke details op ooghoogte en op de gebouwkoppen. Hierdoor ontstaan onder meer nieuwe verblijfsplekken, zoals een binnenpleintje”, zegt projectleider Pieter Bongers van Bouwbedrijf Berghege.
Voor de hoofdaannemer, in 2019 ver voor de bouwstart aangesloten, is Walkwartier een bijzondere uitdaging in de eigen regio. “Wij bouwen hier aan een project dat het mooiste van Oss moet worden”, aldus Bongers. Berghege heeft het project opgepakt richting DO en met de eigen engineeringsafdeling, in samenwerking met ingenieursbureau en constructeur. De fundering op staal is uitgevoerd met een volledige bouwkuip. “Eigenlijk is alles maatwerk in de uitvoering”, vult collega projectleider Pleuni van der Coer aan. “Wij werken veel met vaste partners, vooruitstrevende partijen die kunnen werken in 3D BIM. In de casco bouwdelen wordt vrijwel elke methodiek gebruikt, van prefab betonbouw tot staalconstructies. Ook passen wij houtskeletbouw toe met eigen elementen. En in de afwerking is sprake van metselwerk, steenstrips, schoonwerkbeton, natuursteen en gebogen glas.”
De energievoorziening van het totale plan, met diverse gebruikers, wordt all-electric uitgevoerd met integrale installaties voor duurzame warmte- en koude-opwekking. En logistiek speelt uiteraard ook een belangrijke rol op een centrumplot. Van der Coer: “Voor het Warenhuis, de 68 koopwoningen en de 63 huurwoningen voor BrabantWonen is sprake van drie losse bouwstromen.” Bongers: “De huurwoningen zijn voor de zomer van 2024 turnkey opgeleverd; de koopwoningen volgen in het derde kwartaal. Het is af en toe passen en meten op de bouwplaats, maar wij zijn positief verrast dat er geen overlast wordt ervaren door de omgeving. Iedereen die wij spreken zegt: er komt met het Walkwartier iets mooiers terug.”