“Heeft het zin om op te gaan voor het predicaat Hofleverancier?”, vroeg Jetze Lont zich af. “Wat is de meerwaarde voor ons familiebedrijf en wat brengt het onze medewerkers?” Dat was meer dan hij kon vermoeden. Lont staat steviger en zelfbewuster in haar schoenen dan ooit.
Op 12 oktober 2023 kreeg Lont het predicaat Hofleverancier uitgereikt. De uitreiking ging gepaard met lovende woorden over haar rol en betekenis voor de regio en de manier waarop drie generaties Lont op hun eigen wijze vernieuwing brachten in de organisatie. Daar ging echter wel wat aan vooraf. De oprichtingsakte werd gecheckt, de bedrijfsgeschiedenis werd uitgediept, de arbeidsomstandigheden gingen onder de loep en de financiële situatie werd doorgelicht. “Het was een proces van maanden. Overal moesten we bewijsstukken voor aanleveren. Tegelijkertijd was het een boeiend proces van bewustwording. Dit was beslist de moeite waard.”
Lont werd opgericht in 1923 toen oerpake Arjen een timmerbedrijf begon. Sinds die tijd veranderde er veel, zowel in het werk als in de uitdagingen. Tegelijkertijd zijn er zaken die nooit veranderden. Zo ging de passie en toewijding die Arjen in zijn werk legde, onverminderd over van generatie op generatie. Datzelfde geldt voor zijn missie om zuinig te zijn. “We hebben het dan over zuinigheid in de brede zin van het woord”, licht Lont toe. “We zijn zuinig op onze toegewijde partners, onze medewerkers en onze streek.”
Dankzij het proces om het predicaat Hofleverancier binnen te halen, werd Lont zich meer dan ooit bewust van zijn roots. “Ik realiseer me nu dat de lessen van onze voorouders diepgeworteld zijn in het DNA van ons bedrijf. Dankzij hun zuivere instelling kon Lont uitgroeien tot het bouwbedrijf dat het nu is. Mijn ouders konden vroeger niet in weelde leven en dat was ook niet hun doel. Ze wilden mooie producten maken voor de mensen in hun streek en ik wist van jongs af aan dat ik dat ook wilde.”
Dit bewustwordingsproces werd ook aanleiding om de bedrijfsmissie te herschrijven. Onder het motto ‘We geven zuinigheid weer glans’ werd vanuit een nog breder perspectief gekeken naar het begrip zuinigheid. “Dit bracht ons bij zuinig zijn op onze planeet en onze materialen”, vertelt een bevlogen Lont. “Als vanzelf vielen de begrippen ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’ en hadden we de opstap voor onze toekomstvisie.”
Tien jaar geleden behoorde Lont nog tot de middelgrote bouwbedrijven. Sindsdien maakten veel Friese bedrijven via fusies en samenwerkingsverbanden de overstap naar schaalvergroting. “Wij hebben dat niet gedaan. Hierdoor behoren we nu tot de weinige familiebedrijven in het middenkader. Toch zijn we blij met deze positie. Bouwen gaat voor ons over zoveel meer dan stenen en cement. Binnen ons bedrijf is het onvermijdelijk dat je elkaar kent, dat je elkaar vertrouwt en weet wat erin elkaars levens speelt. We zijn ons nu bewust dat we die menselijkheid willen vasthouden.”
Sinds het 100-jarig bestaan en de uitreiking van het predicaat Hofleverancier laten de medewerkers geen gelegenheid meer lopen om hun visie ook uit te dragen. Klanten worden geïnformeerd over de meerwaarde van duurzame producten en de financiële voordelen op lange termijn. “Fantastisch toch? Samen werken aan groene, duurzame woonomgevingen.”