De ruwbouw van het duurzame bouwproject Wonderwoods in het Utrechtse Beurskwartier nadert haar voltooiing, op een relatief klein bouwterrein met veel technische uitdagingen. Bouwsysteem en logistiek zijn daartoe tot in detail uitontwikkeld. Gevelelementen worden compleet gemonteerd, inclusief planten- en boombakken. De eerste daktuin is al in aanleg, vertelt projectdirecteur George van Scheijndel van Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam). Verwachte oplevering: bouwvak 2024.
In het nieuwe Beurskwartier verrijzen twee groene torens met 419 huur- en koopappartementen en circa 15.000 m² bvo kantoren. De ongeveer 80.000m² (mixed-use) op de kruising van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan bestaat uit een plint met hoogbouw van Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects. De toren van Boeri is 104 meter hoog en heeft een groene gevel. In de 70 meter hoge toren van MVSA-architect Roberto Meyer komt het groen van binnenuit via wintertuinen en atria. In de plint van Wonderwoods zijn winkels voorzien en een digitaal museum. Er komt een loopbrug die de torens verbindt en een publiek toegankelijke daktuin met restaurant.
De in totaal 1 hectare groen in en op de gevel van Wonderwoods is geïnspireerd op de vegetatie van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – een ‘zusterpark’. De torens bevatten samen maar liefst 360 bomen en ruim 9.600 struiken en bloeiende planten. Wonderwoods is verder BENG 2021-proof en het kantorendeel wordt voorzien van een BREEAM-NL ‘Excellent’ labeling. De installatie wordt door middel van nieuw geslagen bronnen aangesloten op de WKO-ring voor de wijk en het stadswarmtenet van Utrecht. In het glas van het atriumdak zijn zonnecellen geïntegreerd die voor de voeding van de groeilampen van de beplanting in het atrium zorgen. In de appartementen en penthouses zelf wordt vloerverwarming en -koeling aangelegd.
De twee torens tellen respectievelijk 30 en 21 verdiepingen. Voor de passant zijn de groeiende opstallen steeds beter zichtbaar geworden in 2023. De gevelsluiting gaat vrijwel gelijk op. Al dit voorjaar werden de eerste bomen en planten geplaatst, zegt Van Scheijndel in november. “Niets in de voorbereiding is aan het toeval overgelaten.” Deels heeft dat te maken met het unieke ontwerp en met de verschillende bouwsystemen. “We hebben de verschillende partijen vroeg in het proces aangesloten om mee te denken. En nu blijkt het precies te werken zoals gepland.”
De bouw van Wonderwoods is in december 2020 gestart met de aanleg van een in het werk gestorte parkeerkelder. De Boeri-toren is uitgevoerd in wanden-breedplaat; de plint van de MVSA-toren bestaat uit verschillende bouwsystemen. De prefab betonnen gevelelementen worden geproduceerd en compleet afgewerkt bij bouwpartner Westo. “De gevelelementen worden plug & play gemonteerd, waarbij alleen de aansluitingen tussen de elementen in het werk worden verzorgd. De MVSA-toren is compleet op hoogte, de Boeri-toren zal in Q1 wind- en waterdicht zijn.”
De Boeri-toren is afgewerkt met sandwichelementen voorzien van plantenbakken, inclusief teelaarde en irrigatiesysteem. Verder is de hoogbouw uitgerust met 161 boombakken op de balkons. “We zijn in februari dit jaar al gestart met het plaatsen van de bomen. Ook zijn we begonnen met het inrichten van de daktuin van de MVSA-toren. Zo lang er geen vorst is, kan dat los van de seizoenen worden uitgevoerd. De leveranciers van het groen – het gaat natuurlijk om uitdagende volumes – kunnen de productie goed aan.”
Vrijwel alle daken zijn groendaken met een retentiefunctie. Deze daken houden het regenwater vast om later via een volautomatisch systeem al het groen te bewateren. “Zelfs het eerste groenonderhoud, door middel van abseilers die ‘flying gardeners’ worden genoemd, is al aan de gang.”
Iedere donderdag worden rondleidingen gegeven aan vertegenwoordigers van gemeenten, ontwikkelaars, beleggers en aannemers. “Zo’n uniek iconisch project trekt natuurlijk veel professionele interesse, en er is al veel te zien, ook wat betreft de groenvoorzieningen. Ook de installatiewerkzaamheden zijn al op stoom en we hopen voor de jaarwisseling warmte te hebben in de gebouwen. Rond de bouwvak van 2024 hopen we dan helemaal klaar te zijn”, besluit Van Scheijndel.