Heylen Warehouses breidt haar operaties in Nederland sterk uit. De logistiek dienstverlener bouwt momenteel een grootschalig en state-of-the-art distributiecentrum op bedrijvenpark Kampershoek bij Weert, op een zichtlocatie langs de A2 en Ringbaan-Noord. De logistieke campus bestaat uit een modern distributie- en opslagcentrum met in totaal 118.085 m² magazijnoppervlakte voor meerdere huurders. De ontwikkeling bestaat uit twee onderdelen, waardoorheen een groene long met honderd jaar oude bomen kronkelt.
De bouwtijd, verspreid over de periode 2020-2022, bestrijkt per verhuureenheid slechts enkele maanden, waarvoor specialistische partijen zijn ingeschakeld. “Heylen heeft een doordachte en uitgekiende manier van ontwerpen en uitvoeren”, zegt bestuurder Roel Coenen van Verelst, het bouwbedrijf dat het grootste deel van de bouwkundige werkzaamheden uitvoert. “De centra van Heylen worden bijvoorbeeld niet steevast klassiek uitgevoerd, in volledig staal afgewerkt met sandwichpanelen, maar zijn tevens voorzien van betonnen kolommen en binnendozen met beplating.” Steeds vaker wordt gekozen voor een hybride structuur waarin staal en beton worden vermengd. Architect Wilma Wastiau beschrijft dit als ‘Funky Industrial Architecture’.
Groep Verelst, een allround bouwgroep uit de provincie Antwerpen met een jaaromzet van 180 miljoen, is de ruwbouwaannemer voor dit project. De fundering, structuren, daken en gevelafwerking worden inclusief mezzaninevloeren door Verelst Bedrijfs- en Projectbouw uitgevoerd. De installatietechniek en overige betonvloeren zijn in handen van nevenaannemers. “Een snelle manier van bouwen staat voorop”, zegt projectleider Stefan Vervullens. “Om huurders zo snel mogelijk te laten starten met de inrichting, leveren we op in verschillende fases. Zo waren reeds huurders operationeel terwijl wij verder bouwden aan de andere units.”
Coenen: “Wij kunnen als ruwbouwaannemer onafhankelijk werken van anderen, met eigen materieel en eigen mensen. De industrialisering van de bouw belet ons niet op deze manier commercieel te renderen. Wij werden bij dit project in Weert ook weinig geconfronteerd met leveringsproblemen. Dit is het resultaat van duurzame partnerships, zowel met onze onderaannemers als leveranciers en niet in het minst met onze klant Heylen. Bovendien beschikken we over eigen ateliers voor de productie van staal en beton, wat ons in de mogelijkheid stelt om proactief te handelen.”
De logistieke campus in Weert telt maar liefst 138 laaddocks en blinkt naast zijn volume uit in afwerkingsgraad. ‘Logistic Mill 21 Campus’, zoals het DC officieel heet, is straks de eerste en enige grootschalige campus met een binnentuin van circa 7.000 m², met honderd jaar oude bomen. Het groendeel maakt integraal onderdeel uit van het plan en ligt centraal op het campusterrein. Medewerkers kunnen er straks een stukje wandelen of hun lunch nuttigen. De bedoeling is om beide panden aan de zijde van de groenstrook ‘open’ te maken, zodat vanuit de gebouwen zicht is op de binnentuin. “Een unieke opzet voor een distributiecentrum”, zegt Vervullens. De tuinplannen worden met een landschapsarchitect verder uitgewerkt. “Een reeks oude bomen werd van elders op het terrein verplaatst naar de binnentuin.”
Logistic Mill 21 Campus wordt een hybride complex met in eerste instantie drie huurders. Dit voorjaar opende het deels gekoelde DC voor Movianto (pharma). Kubota (bouwmachines) opent er weldra een hypermodern DC en ook Cargo Services Europe (logistieke opslag) zal er zijn intrek nemen.