Hoogwaardige isolatie, circa 7.000 zonnepanelen, LED-verlichting, recuperatie van regenwater én een uitgekiende koude- en warmteproductie dragen bij aan een CO2-neutrale bedrijfsvoering en een BREEAM-NL ‘Outstanding’ kwalificatie. De koelinstallatie met lucht/lucht-warmtepompfunctie wordt in opdracht van Lidl Nederland ontwikkeld, geproduceerd en geïnstalleerd door Voets & Donkers Koeltechniek en Luchtbehandeling.
Met de koel- en warmtepompinstallatie borduurt Voets & Donkers onder andere voort op de koelinstallatie voor het Lidl distributiecentrum in Oosterhout, dat in februari 2019 in gebruik werd genomen. “De installatie in Almere is met een koelvermogen van circa 6.000 kW iets groter”, vertelt Peter Donkers, algemeen directeur van Voets & Donkers. “Bovendien kan Lidl in Almere vertrouwen op een nog moderner, nog geavanceerder en nog energiezuiniger ontwerp, met de allernieuwste technieken. Het systeem functioneert op basis van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en kooldioxide (CO2) en is in cascade uitgevoerd, zodat de koeling te allen tijde blijft doordraaien. Ook is aan het systeem een extra koudwatercircuit gekoppeld, waardoor nog energie-efficiënter gekoeld kan worden.”
De koelinstallatie zorgt onder andere voor het invriezen van de eutectische platen (koelelementen), die worden benut voor het gekoelde transport naar de Lidl-filialen in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht. “Bovendien houdt de installatie alle vries- en koelcellen op een constante temperatuur”, aldus Donkers. “Denk bijvoorbeeld aan de koelcellen voor vlees, zuivel, groente, fruit en chocolade, waar specifieke temperaturen (-30 tot +20°C) en luchtvochtigheidseisen gelden. In de installatie is daarom ook een mogelijkheid voor bevochtiging geïntegreerd.” De restwarmte uit de koelmachine wordt efficiënt benut om de kantoren en overige DC-ruimtes te verwarmen. “In de wintermaanden, wanneer minder gekoeld hoeft te worden en het restwarmteaanbod ontoereikend is, wordt automatisch de warmtepompfunctie geactiveerd. Hierdoor is de installatie in staat om toch voldoende warmte te produceren.”
Een groot verschil met het project in Oosterhout is dat Voets & Donkers de complete machinekamer eerst in haar fabriek in Schijndel heeft samengebouwd. Vervolgens is de installatie weer gedemonteerd, gecoat en in modules naar de bouw vervoerd, vertelt Donkers. “Een bewuste keuze, omdat we hierdoor veel sneller konden installeren. Bovendien hebben we in Schijndel alle materieel, materialen én expertise binnen handbereik. Onze organisatie telt ruim vijftig vakmensen, in uiteenlopende disciplines. Van engineers tot elektriciens, lassers en fitters. Hierdoor zijn we in staat om volledig in eigen beheer compressorskids, luchtbehandelingskasten, schakelpanelen en andere installaties op maat van de klant te engineeren en produceren.”
Eind 2021 moet de nieuwbouw worden opgeleverd. Dan staan de koeltechnisch specialisten van VND Technical Services 10 jaar in voor het beheer van de installatie. “Om de complete koel- en warmtepompinstallatie op afstand te kunnen monitoren, is een uitgebreid besturingssysteem voorzien”, aldus Donkers. “We ontvangen continu data over temperaturen, drukken, draaitijden, stroomverbruik, et cetera, op basis waarvan we onderhoud en service op maat kunnen verlenen en een optimale installatieconditie voor lange tijd kunnen garanderen.”