Een bestaand gebouw circulair renoveren naar een comfortabel en toekomstbestendig onderwijsgebouw. En dat op hoog niveau. De Universiteit van Amsterdam bepaalde dat van alle sloopmaterialen van het oude REC P-gebouw slechts 2% mocht worden afgevoerd als afval. 60% moest worden hergebruikt in en om het gerenoveerde pand en 38% mocht ook in een ander pand worden hergebruikt. Projectleider Raymond Kok van Dura Vermeer vindt het een kwestie van ‘Omdenken’.
Begin 2021 besloot de Universiteit van Amsterdam een deel van de Executive Programs en de opleidingen Politics, Psychology, Law and Economics te huisvesten in het oude REC P. Hiervoor werd het REC P-gebouw gestript tot op het casco en binnen een jaar weer opgebouwd, nu met onderwijszalen, studie-/werkplekken, collegezaal en fietsenstalling. Om verzekerd te zijn van een hoge graad van circulariteit, bracht de UvA van tevoren de materialen in kaart die zij terug wilde zien in het gerenoveerde gebouw. Ook op het gebied van uitstraling had de UvA uitgesproken wensen. De uitstraling van de jaren ’60 moest in oude glorie worden hersteld, zij het met de faciliteiten van deze tijd.
Een jaar tijd voor de sloop en renovatie van zo’n 4.000 m2 was kort. Daar kwam nog bij dat er van slopen nauwelijks sprake was. Om hergebruik mogelijk te maken, moest alles zorgvuldig gedemonteerd worden. In combinatie met de korte tijdsmarge veroorzaakte dit een spannend speelveld. “Toch raakten we snel thuis in het omdenken”, vertelt Kok. “Systeemwanden, gipsplaten en steenwolisolatie zijn gerecycled en de aluminium kozijnen zijn hergebruikt als frame voor de akoestische plafonds.” Om de tijd die hiervoor nodig was te compenseren, ging Dura Vermeer het gesprek aan met de opdrachtgever. “Dit leverde achttien extra weken op, waardoor de haalbaarheid binnen handbereik kwam.”
De uitdagingen die zijn verbonden met de locatie – het hart van Amsterdam – zijn evident. De bouwplaats is welgeteld acht parkeerplaatsen groot en overal gelden speciale regels met betrekking tot de bereikbaarheid. De grachten vragen om speciale kranen en het transport vindt grotendeels plaats per schip. “Materialen die waterbestendig zijn, vervoeren we over het water. Elektrische componenten, cement en gipsplaten vervoeren we met kleine wagentjes just-in-time door het pittoreske Amsterdam.”
Om de oorspronkelijke zestigerjarenstijl in oude glorie te herstellen, bracht Dura Vermeer de open structuur terug. Grote raampartijen – die in de tachtiger jaren vervangen waren – creëren opnieuw een plezierige werksfeer, gekenmerkt door transparantie en volop licht.