In hartje Utrecht, aan de Graadt van Roggenweg, is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een transformatie die méér is dan een simpele verbouwing. PHB Elst, een gerenommeerd bouwbedrijf gespecialiseerd in renovatie en onderhoud, heeft hier een verouderd kantoorgebouw omgetoverd tot een moderne en duurzame werkplek. Met oog voor detail, slimme oplossingen en een goede samenwerking is het project in juli 2024 succesvol opgeleverd. Projectleider Jeroen Kleijer en hoofduitvoerder Ferron Maassen blikken terug op dit uitdagende en succesvolle avontuur.
PHB Elst is onderdeel van een grotere organisatie met vestigingen in Elst, Deventer, Nieuwegein en Heemskerk. Het bedrijf richt zich met name op renovaties en onderhoudsprojecten, vaak in samenwerking met commerciële partijen en overheidsinstanties. “Één van onze langjarige opdrachtgevers is het Rijksvastgoedbedrijf, waarmee we werken aan mooie en omvangrijke projecten”, legt Kleijer uit. Bij PHB Elst speelt duurzaamheid een centrale rol. “We doen er alles aan om materialen te hergebruiken en onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, vertelt Maassen. “In elk project kijken we naar waar we een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire bouweconomie.”
Het verouderde pand voldeed niet meer aan de wensen van het Rijksvastgoedbedrijf en haar gebruikers: de medewerkers van het Openbaar Ministerie. PHB Elst stripte het hele gebouw en bouwde het opnieuw volgens het ontwerp van architectenbureau De Twee Snoeken. Het werken in een pand dat deels in gebruik bleef, bracht logistieke uitdagingen met zich mee. “De bedrijfsvoering van het OM ging gewoon door”, vertelt Kleijer. “We hebben de verdieping daarom in twee delen aangepakt, zodat er altijd doorgewerkt kon worden.” Maassen vult aan: “Ook logistiek was het puzzelen. Er is weinig ruimte op het terrein, dus we moesten zorgen dat alles wat geleverd werd, meteen op de juiste plek kwam.”
PHB Elst paste bij dit project innovatieve technieken toe om materialen te hergebruiken. “We hergebruikten de oude gipsplaten als onderlaag voor de nieuwe systeemwanden”, vertelt Maassen. “Ook de isolatiematerialen zijn hergebruikt. Dit past binnen onze bredere visie op duurzaamheid. We hebben zelfs collega’s die zich hier fulltime mee bezighouden.” Daarnaast werd er maatwerk geleverd voor het interieur. “We hebben kasten, glazen wanden en panelen gemaakt – allemaal naar het ontwerp van de architect”, aldus Kleijer. “Sommige panelen zijn bijna kunstwerken, met ingegraveerde afbeeldingen. Het hele interieur vormt één samenhangend geheel.”
Het resultaat mag er zijn: een modern, duurzaam en gebruiksvriendelijk pand. “Ik ben vooral trots op de samenwerking”, zegt Kleijer. “Met de opdrachtgever, architect en gebruikers. Iedereen is tevreden en dat is het belangrijkste.” Ook Maassen kijkt met voldoening terug. “De sfeer tijdens het project was top. Dat heeft echt bijgedragen aan een soepel bouwproces.”
De klantgerichte aanpak van PHB Elst valt op: “We worden nu al benaderd door partijen die ons kennen van dit project”, vertelt Kleijer. “Dat is waar we het voor doen: bouwen aan langdurige relaties.”
Met de Graadt van Roggenweg op zak kijkt PHB Elst vooruit naar nieuwe uitdagingen. “Projecten zoals dit laten zien wat we kunnen, en dat zorgt ervoor dat opdrachtgevers ons weten te vinden voor nieuwe uitdagingen”, besluit Kleijer. “We willen dat klanten weten dat ze bij ons in goede handen zijn.”
Met duurzame innovaties en een onmiskenbare focus op samenwerking heeft PHB Elst opnieuw laten zien waarom ze een betrouwbare partner is in de bouwsector. Eén ding is zeker: de Graadt van Roggenweg is een visitekaartje voor wat er mogelijk is als vakmanschap en visie samenkomen.