Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gebouwd voor de toekomst: 3 scholen, 3 gymzalen en een kinderdagverblijf in één
Het bouwterrein ligt middenin de woonwijk.

Gebouwd voor de toekomst: 3 scholen, 3 gymzalen en een kinderdagverblijf in één

Het was even wachten, maar het Onderwijscluster aan de Donker Curtiusstraat in Den Haag is medio maart 2023 eindelijk klaar voor gebruik. Het oude schoolgebouw heeft plaatsgemaakt voor een nieuw onderwijsgebouw van 11.000 m2. Een plek waar het YES college, Kindcentrum Aquamarijn en drie gymzalen samenkomen. Gerben van der Glas, projectleider van De Vries en Verburg Bouw, vertelt over dit bijzondere en duurzame project.

Curtius1
Rond de ramenkozijnen zijn zogenaamde ‘wimpers’ geplaatst.

Niet alleen de oppervlakte maakte de bouw van Donker Curtius een uitdaging, ook de omgeving vroeg om de nodige creativiteit. “Er stonden veel grote, oude bomen om het gebouw heen. Deze moesten zo veel mogelijk behouden blijven”, vertelt Van der Glas. “We hebben de bomen goed opgemeten en op de tekeningen weergegeven, zodat we precies wisten waar ze stonden. Door de bomen in te pakken met beschermingsmateriaal, konden we de meeste behouden.” De andere bomen zijn later op een andere plek nieuw geplant.

Flexibel bouwen

Naast dat oude bomen konden blijven staan, is het onderwijsgebouw ook nog eens toekomstgericht. In de bouw is rekening gehouden met toekomstige groei of krimp. “Door zo min mogelijk draagwanden te gebruiken, is het straks eenvoudig om het gebouw opnieuw in te delen of aan te passen als dat nodig is.” Het gebouw is zo ingericht dat het kindcentrum en de middelbare school naast elkaar en samen kunnen bestaan. Er zijn namelijk extra brede gangen en gymzalen die door iedereen gebruikt kunnen worden. 

Curtius4
Sfeerimpressie van de nieuwe ingang.

Het gebouw is ook gemakkelijk anders in te delen. “Door een simpele, verplaatsbare wand weg te halen, kan een standaard klaslokaal samengevoegd worden met het leerplein. Hier kan dan een grote groep samenkomen. Deze flexibiliteit is gebouwd voor de toekomst.” Doordat meerdere functionaliteiten in dit gebouw samenkomen, komen op andere locaties in de stad plekken vrij. “Op deze plekken kunnen dan andere projecten gerealiseerd worden. Zo kan Den Haag blijven ontwikkelen.”

Beschermen tegen de zon

In de bouw is ook rekening gehouden met een gezond binnenklimaat. “We hebben rekening gehouden met gezondheidsaspecten zoals hoeveelheid daglicht, frisse lucht, geluid en temperatuur.” Geluidsoverlast is tegengegaan door kurk te gebruiken. “De kurkdeeltjes absorberen het geluid, waardoor je minder overlast hebt. Deze vloeren hebben ook minder onderhoud nodig en zijn recyclebaar, dus duurzaam.” Ook is de toetreding van daglicht geoptimaliseerd, waardoor het binnenklimaat constant blijft. Er zijn daklichten (Solartubes) toegepast die het daglicht via het dak binnenlaten en de warmte buitenhouden. 

Om het binnenklimaat te beschermen, zijn aan de buitenkant ook aanpassingen gedaan. “Rond de ramenkozijnen zijn zogenaamde ‘wimpers’ geplaatst. Deze zonneschermen zitten aan de zonkant van het raam en houden hiermee direct zonlicht tegen: slechts kleine gaatjes laten het licht gedeeltelijk door. We hadden dit nog niet eerder toegepast, maar het is een goede oplossing voor het warmteprobleem. Bij ieder project leer je weer nieuwe dingen”, aldus Van der Glas. 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Lucas Onderwijs en Gemeente Den Haag
  • Architect Spring Architecten i.s.m. ArchiTech Company als ‘co-architect voor gevels en daken’
  • Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Aannemer De Vries en Verburg Bouw
  • Bouwdirectie BBC Bouwmanagement
  • Adviseur installaties en bouwfysica Merosch
  • Adviseur civiel-infra Quadrant Ingenieurs
  • E-installateur HIG Building Solutions
  • W- en S-installateur Easy Controls
  • Bouwperiode Oktober 2021 – maart 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten