Aan de Van Limburg Stirumstraat in Gouda wordt een voormalig kantoorgebouw getransformeerd naar duurzame appartementen. De appartementen zijn all-electric. Verwarming, koken, alles gebeurt elektrisch. Met individuele zonnepanelen wordt de benodigde elektrische energie opgewekt.
Opdrachtgevers voor de transformatie van het kantoorgebouw naar appartementen zijn Verheij Vastgoedontwikkeling en Houtman Aannemers. Zij strippen het kantoorgebouw in Gouda tot op het casco en beginnen vervolgens aan de wederopbouw, dan onder de naam ‘Leopold 1813’. Op de eerste en tweede verdieping bouwen zij 4 appartementen per verdieping, variërend in grootte van 46 tot 76 m2 en met een eigen balkon. Op het dak van het gebouw situeren zij twee grotere appartementen (73 en 78 m2), beide met een royaal dakterras. Op de begane grond komen de bergingen voor de woningen en een commerciële ruimte.
De bouwlocatie ligt aan een drukke verkeersader en in de nabijheid van meerdere scholen. Hierdoor is het tijdens de spits een komen en gaan van honderden passanten. Daarbij grenst de bouwlocatie aan een appartementengebouw voor senioren. “Veiligheid heeft dan de hoogste prioriteit”, vertelt Ron Snel, projectleider bij Houtman Aannemers. “Elk risico door bouwkranen, steigers en bouwliften moet worden uitgesloten. Daarom hebben we het hele bouwterrein afgezet
met hekken.”
De intensieve voorbereiding werpt zijn vruchten af bij het realiseren van de gewenste hoge plafonds. Snel: “Hiervoor hebben we dunne vloeren gevonden, die toch aan de gestelde geluids- en warmte-isolatie-eisen voldoen.”
Een flink pakket andere maatregelen verhoogt de duurzaamheid van de appartementen. Zo is de schil goed geïsoleerd en zijn de kozijnen beglaasd met HR++ glas. De energievoorziening wordt geregeld via zonnepanelen en sedumbegroeiing op een gedeelte van het dak ondersteunt zowel de dakisolatie als de afwatering van het hemelwater. Dankzij deze maatregelen hebben de woningen een minimale CO2-uitstoot.
De geïsoleerde voorzetwanden worden strak gestukt. Dit maakt de uitstekende balkons tot charmante eyecatchers. Ze springen als het ware uit de gevel en bezorgen het pand precies de gewenste dynamiek. Snel wordt er blij van. “De balkons doen precies waarvoor ze bedoeld zijn. Dankzij de composiet houten delen heeft ‘de doos’ plaatsgemaakt voor een speels geheel.”
Om de toekomstige bewoners te ondersteunen, zijn de woningen gebouwd onder woningborgtoezicht. Deze instelling staat garant voor de afbouw van de woning bij calamiteiten.