Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grondverzet, -verbetering én -recycling
Nadat de palen waren aangebracht, was het aan Bonneveld de taak om de kuip tussen de palen door ‘in den droge’ uit te graven.

Grondverzet, -verbetering én -recycling

In opdracht van BAM Wonen heeft Bonneveld Aannemingsbedrijf al het grond- en saneringswerk uitgevoerd voor de nieuwbouw van Berghaus in Amsterdam, inclusief de bemaling en grondverbetering. Met de in eigen huis ontwikkelde groutrecyclinginstallatie wist Bonneveld het aantal transportbewegingen fors te reduceren en daarmee de overlast te beperken.

“Al in het eerste kwartaal van 2022 zijn we gestart met het saneren van het terrein”, begint Harry van der Heiden van Bonneveld Aannemingsbedrijf. “We hebben de nodige verontreinigde grond afgevoerd en vrij vlot daar achteraan een 110 meter lange berlinerwand geïnstalleerd in de watergang, grenzend aan de kavel. De berlinerwand is vervolgens aangevuld tot aan het maaiveld, waardoor meer ruimte voor de bouwplaats ontstond.” Bonneveld heeft namelijk ook de complete bouwplaatsinrichting voor haar rekening genomen, het terrein vlak gemaakt en voorzien van een ‘verharding’ in de vorm
van industrieplaten.

002Berghaus8 kopieren
In totaal heeft Bonneveld op dit project zo’n 17.000 m3 aan vaste grond ontgraven en afgevoerd.

Groutrecyclinginstallatie

Het nieuwe Berghaus bestaat uit twee woontorens bovenop een plint en goed voor in totaal 288 woningen, terwijl een derde toren van 21.600 vierkante meter voor extra kantoorruimte zorgt. Parkeren gebeurt in de ondergrondse parkeerkelder. “Hiervoor hebben we in het voortraject een damwandkuip met een oppervlakte van maar liefst 9.500 m2 gerealiseerd”, zegt Anco van der Heiden van Bonneveld Aannemingsbedrijf. “Vervolgens zijn vanaf het maaiveld de funderingspalen aangebracht, waarbij wij met behulp van onze groutrecyclinginstallatie het water en zand van het groutmengsel hebben gescheiden. Daarmee is de hoeveelheid af te voeren grout aanzienlijk gereduceerd. Minder transportbewegingen resulteert in minder uitstoot én minder overlast voor de omgeving.”

Routineklus

Nadat de palen waren aangebracht, was het aan Bonneveld de taak om de kuip tussen de palen door ‘in den droge’ uit te graven. “Om een droge kuip onderin te krijgen én de groutrecyclinginstallatie goed te kunnen laten functioneren, hebben we een goed drainagestelsel aangelegd. Een droge kuip creëren, dat kun je wel aan ons toevertrouwen. Het is routine voor ons”, zegt Van der Heiden trots. In totaal heeft Bonneveld op dit project zo’n 17.000 m3 aan vaste grond ontgraven en afgevoerd. En dat allemaal tussen de palen door tot op een diepte van gemiddeld 4 meter vanaf het omliggende maaiveld. “Onderin de kuip hebben we nog grondverbetering toegepast middels het aanbrengen van een laag zand van 50 centimeter. Al met al weer een mooi referentieproject, waarin we diverse optimalisaties hebben uitgevoerd in het voordeel voor onze opdrachtgever BAM.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten