Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe Universiteitsbibliotheek krijgt complexe stalen trap

Nieuwe Universiteitsbibliotheek krijgt complexe stalen trap

Dat de nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UVA indrukwekkend wordt, staat vast. Eén van de vele partijen die werkt aan deze nieuwe parel in de binnenstad is Wolter Tijdink. Het bedrijf uit de Achterhoek maakt de indrukwekkende trappartijen in het atrium van de nieuwe bibliotheek. Directeur Bastiaan te Poele vertelt over de uitdagingen die Wolter Tijdink hierbij tegenkwam. 

Wolter Tijdink is al 40 jaar gespecialiseerd in stalen trappen. “Van engineering tot montage en nazorg”, legt Te Poele uit. “We werken vooral in staal, maar passen ook hout, glas en natuursteen toe. En boven alles zorgen we er altijd voor dat de kwaliteit goed is. No-nonsense en nuchter: zo kennen onze klanten ons.” 

Het bedrijf uit de Achterhoek werkt voornamelijk in de Randstad en werd door staalbouwer Buiting betrokken bij dit grote project. “Omdat de trap geïntegreerd moet worden in de ‘boom’ in het midden van het atrium, was dat te specialistisch voor haarzelf. Wij werken vaak samen met Buiting, dus het was logisch dat ze bij ons terechtkwam.” Wolter Tijdink werd gevraagd om mee te denken. Te Poele: “’Kunnen jullie dat maken?’ vroeg ze. ‘En waar zitten dan de knelpunten en uitdagingen?’”

Lastig, maar maakbaar

Dit complexe project is precies waar Wolter Tijdink goed in is. “Er zijn niet veel partijen in Nederland die dat kunnen. De boerensmid om de hoek doet zoiets niet. Maar gelukkig houden wij wel van een uitdaging. En dat zat ‘m bij dit project vooral in de ellipsvorm van de ‘boom’. De trappen moeten die vorm volgen, dus je hebt veel radiussen. Dat is lastig, maar door ons zeker maakbaar.”

De trap wordt gemaakt van staal, met een glazen balustrade. “Ook dat glas is weer gebogen, altijd lastig. Flauwe bochten zijn nog wel te doen. Maar hoe korter de bocht, hoe moeilijker. Gelukkig hebben we daar een goede partij voor gevonden.” Daarbij komt ook dat de hele trap van bovenaf geplaatst moet worden. “Allemaal via het smalste stukje in het dak. Daar moesten we soms de hele trap voor kantelen, anders paste het niet. Daar moet je van tevoren goed over nadenken”, vertelt Te Poele. 

Prachtig eindresultaat

De trap is inmiddels geplaatst. “Ik ga uit van een heel mooi eindresultaat. Als straks al het glas er ook inzit, dan ziet het er echt prachtig uit. Je kunt dit best een expertiseproject noemen, voor alle partijen. Zo’n helemaal nieuw gebouw tussen al die oude gebouwen: dat ziet er fantastisch uit.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten