Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Rivierenhuis: verduurzaming met oog voor bewonerswensen
De tuin met beplanting.

Rivierenhuis: verduurzaming met oog voor bewonerswensen

Hoogwaardige renovatie met circulaire producten

In Amsterdam vindt momenteel de grootscheepse renovatie plaats van het Rivierenhuis: een markant gebouw uit 1964 met 320 woningen. Hemubo Bouw is hoofdaannemer van het project, waarin de woningen duurzaam verbeterd en energiezuinig worden. Ook wordt de indeling van het gebouw aangepast.

20221214 Baroniepad kopieren
De zijde aan het Baroniepad.

Het traject startte zo’n vijf jaar geleden op initiatief en in opdracht van woningstichting Eigen Haard. Een bouwteam bestaande uit Eigen Haard, DOOR architecten en Hemubo maakte in samenwerking een Plan van Aanpak. Projectleider David Rinaldi van Hemubo Bouw: “We onderzochten de woonwensen en voerden technische inspecties uit. Vervolgens richtten we diverse werkgroepen op voor onder meer ontwerp, installatie, circulariteit en bewonerswensen. In de loop van de tijd maakten we van een voorlopig ontwerp een definitief ontwerp. Omdat we een duurzaam project willen maken, hadden we verschillende expertises nodig. Wij werken graag met vaste partijen, onze ketenpartners. Alleen zo kunnen we continu het proces verbeteren.”

Het renovatieplan is goed voor zowel het milieu als de bewoners en opdrachtgever. Die krijgt hiermee een goed te beheren en energiezuinig gebouw. Gezien de aard en omvang van de werkzaamheden, was er draagvlak onder de bewoners nodig. Hiervoor werden de plannen tijdens verschillende informatiemarkten getoetst. Ook werd er twee modelwoningen gebouwd en werden bewoners in persoonlijke gesprekken geïnformeerd en gevraagd om feedback. Rinaldi: “Hier haalden we veel informatie uit, die we ook weer hebben verwerkt in het plan. Zoals oplossingen voor duivenoverlast en vragen over zonwering. Ook pasten we de modelwoningen aan op basis van deze feedback. Tijdens een volgende bijeenkomst konden we dan ook laten zien wat we met alle input hadden gedaan. Zo voelen mensen zich gehoord en dat geeft ons de basis voor draagvlak.”

‘Bewonerscommunicatie is belangrijk’

Om de renovatie te kunnen uitvoeren, verhuizen de bewoners circa zes maanden naar een tijdelijke wisselwoning. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd, waardoor bewoners tijdens de werkzaamheden in hetzelfde gebouw een onderkomen kunnen krijgen. Bewonerscommunicatie is erg belangrijk bij dit soort projecten, vindt Rinaldi. Daarom is er naast een bewonersteam van Eigen Haard ook een bewonersteam van Hemubo op de bouwlocatie aanwezig. “Daar kunnen bewoners tijdens spreekuren terecht met vragen. Ook nemen we de tijd voor maatwerkgesprekken, bijvoorbeeld voor mensen met een zorgbehoefte. Zo proberen we iedereen mee te krijgen.” 

20221012 hoofd entree kopieren
De hoofdentree van het Rivierenhuis.

Hoogwaardig hergebruik en circulaire producten

In zeer korte tijd wordt het gebouw per vleugel gedemonteerd. Doel is om zo veel mogelijk elementen een nieuw leven te geven door hoogwaardig hergebruik, zowel binnen als buiten het project. Verwarmingsketels en elektrische boilers gaan bijvoorbeeld naar andere projecten, toiletten en wastafels die nog goed zijn, worden schoongemaakt en teruggeplaatst in het Rivierenhuis. Als het pand weer helemaal casco is, wordt het voorzien van dak-, gevel- en vloerisolatie. Er komt een nieuwe indeling met circulaire, biobased systeemwanden. De woningen worden voorzien van vloerverwarming, wat vrij uniek is voor sociale woningbouw. Ook worden de kozijnen voorzien van circulair HR++ glas en en krijgen de woningen weer een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Het hele gebouw wordt straks elektrisch verwarmd. Zo’n 345 zonnepanelen op het dak zorgen voor de stroomvoorziening; ook voor de algemene verlichting, de liften en de luchtwaterwarmtepompen welke voorzien in cv en warm tapwater. Daarnaast komt er een ventilatiesysteem op basis van warmteterugwinning.

Hemubo en Eigen Haard reduceren ten opzichte van een traditionele renovatie 538 ton materiaalgebonden CO2-uitstoot en slaan bovendien 832 ton CO2 op, door actief te sturen op een lage CO2-voetafdruk bij de renovatie van het Rivierenhuis. Dit totaal staat gelijk aan de uitstoot van negen jaar elektriciteitsverbruik van honderd Nederlandse huishoudens. Rinaldi: “Het Rivierenhuis is een uniek project, vanwege de circulaire aanpak op deze schaal. Wij kunnen als allround bedrijf hier al onze specialismen inzetten.”

Bouwinfo

Opdrachtgever

Eigen Haard

Architect

DOOR architecten

Hoofdaannemer

Hemubo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten