“Ten Brinke is een ontwikkelaar die bouwt. Aankoop, ontwikkeling, voortraject, vergunningen en uitvoering doen we in eigen beheer. Bij ons zijn projectontwikkelaars en bouwers één team. Met 1.300 medewerkers en 24 locaties is Ten Brinke actief in Nederland, Duitsland, Spanje, Griekenland en Portugal. Het project in Deventer, waar we in de ontwikkeling samenwerken met RJB Group, is een mooie stap in onze groeiambitie op het gebied van logistieke ontwikkelingen”, zegt Arjan Voortman, directeur van Ten Brinke vestiging Almelo.
Het pand ligt op industrieterrein Kloosterlanden, op een mooie zichtlocatie aan de A1. Wasco sloot tijdig aan en mocht haar wensen kenbaar maken, zoals de indeling van de kantoren, spreekkamers en plaatsing van laadpalen. Het warehouse naast de gebruikelijke stellingen wordt gedeeltelijk voorzien van een volautomatische robotstelling. Naast een warehouse van 33.500 m2 komen er een mezzanine (1.700 m2), kantoren (2.300 m2) en 30 laad- en losdocks. Ook is er ruimte voor 170 parkeerplaatsen, die gedeeltelijk zijn voorzien van laadpalen.
Het pand werd ontworpen door Architectenbureau Palazzo. De abstracte vorm van het industriegebouw wordt verzacht door de afgeronde hoeken aan de publiek-intensieve zijden. Het kantoor is ontworpen als integraal onderdeel van het gebouw en goed zichtbaar vanaf de aanrijroute. Daarbij vormt de groene buitenruimte een verbinding met de historische groenstructuur. Veiligheid en bruikbaarheid waren uitgangspunten bij het ontwerp. De logistieke operatie is volledig gescheiden van de routing voor het parkeren, wandelen en fietsen.
“In het ontwerp hebben we rekening gehouden met gezondheid en duurzaamheid volgens BREEAM-NL”, zegt Voortman. “Zo is er bijzondere aandacht voor voldoende daglicht en ventilatie. Aan de staalconstructie zijn sandwich gevelelementen gemonteerd (Rc 4.7 m2/KW). Het dak bestaat uit stalen dakplaten met daarop een hoogwaardige FM Approved isolatie en een PVC dakbedekking (Rc 6.3 m2/KW).
Een deel van het regenwater wordt middels een Pluviasysteem op natuurlijke wijze via infiltratiekratten geïnfiltreerd in de bodem. Een ander deel van het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. “Om te veel opwarming van de kantoren van buitenaf tegen te gaan, wordt er zonwerende triple beglazing toegepast, aangevuld met screens. Om het warehouse te verwarmen wordt er een duurzame installatie aangelegd bestaande uit vloerverwarming in combinatie met warmtepompen. Het dak wordt voorzien van PV-panelen. Voor de parkeervakken gebruiken we grasbetontegels. Op en rondom het terrein zijn verschillende groenvoorzieningen aangelegd met bestaande en nieuwe bomen, struiken, nestkastjes, insectenhotels en vleermuiskasten. Verder wordt er op het terrein een deel bloemrijk grasland aangelegd voor insecten”, aldus Voortman.
“Met name op de circulaire sloop is Ten Brinke trots”, gaat Voortman verder. “We hebben aan de bron gescheiden en veel uitkomend materiaal voorbereid op hergebruik. Ter plaatse hebben we materialen gebroken om er puin van te maken. Dat gebroken puin is vervolgens gecertificeerd en hergebruikt als verharding onder dit nieuwe gebouw en het buitenterrein. De doelstelling was om 70% van het ongevaarlijke bouw- en sloopafval voor te bereiden voor hergebruik, recycling en andere nuttige toepassingen. Dit werd uiteindelijk 98% in gewicht.”
Dit gebeurde in overeenstemming met de afvalhiërarchie en het EU-protocol over bouw- en sloopafval. Ten Brinke laat hiermee zien dat er aandacht is voor meer dan alleen het feitelijke bouwen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en omgevingsmanagement krijgen duidelijk aandacht.