Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Techniek en esthetiekkomen samen in woontorens Caritas en Fortitudo
Dankzij een hoogwaardige gevelarchitectuur in architectonisch beton en baksteen is de esthetische aansluiting op de omgeving geborgd.

Techniek en esthetiekkomen samen in woontorens Caritas en Fortitudo

Prefab gevelelementen met architectonisch beton, baksteen en bijzondere bloemkozijnen

Aan de rand van het Rembrandtpark, op de hoek van de Postjesweg en Derkinderenstraat in Amsterdam wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van twee indrukwekkende woontorens, Caritas en Fortitudo, met in totaal 221 appartementen en commerciële voorzieningen op de begane grond. Conform het gemeentelijke beleid is een woningbouwprogramma ontwikkeld met 40% sociale, 40% middeldure en 20% vrijesector huurappartementen, waarmee het project naadloos aansluit op de woonbehoefte in Amsterdam. Dankzij een hoogwaardige gevelarchitectuur in architectonisch beton en baksteen is bovendien de esthetische aansluiting op de omgeving geborgd.

IMG 5682
De strengpersstenen zijn zodanig verwerkt, dat uit elke baksteen twee vlakke baksteenstrips gehaald konden worden. Alleen de hoekstrips werden uit volle bakstenen gezaagd.

Woontorens Caritas (20 woonlagen) en Fortitudo (9 woonlagen) zijn een ontwikkeling van Maarssen Groep. Het esthetische ontwerp is gemaakt door Geurst & Schulze Architecten, terwijl Van Wijnen Amsterdam verantwoordelijk is voor de realisatie. In opdracht van deze aannemer realiseerde Loveld uit Aalter de prefab sandwichelementen volgens het triple layer principe. Hierbij worden een vloerdragend binnenblad in grijs beton en een buitenblad in architectonisch beton gecombineerd met een thermische tussenlaag. “Op deze manier ontstaat een kant-en-klaar gevelelement”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Development Director bij Loveld. “Voor het project aan de Postjesweg hebben we een specifieke techniek toegepast, waarbij de bakstenen niet zijn opgelijmd maar als strips zijn ingestort in de prefab sandwichelementen. De strengpersstenen zijn zodanig verwerkt, dat uit elke baksteen twee vlakke baksteenstrips gehaald konden worden. Alleen de hoekstrips werden uit volle bakstenen gezaagd. Hiermee sluiten we perfect aan bij de Green Deal ambitie, waarin het slim omgaan met materialen een belangrijk thema is. Bovendien is deze oplossing prijstechnisch heel interessant.”

IMG 5182
In navolging van de baksteenafwerking zijn ook de bloemkozijnen (erkerramen) in de gevels aan de Postjeswegzijde bijzonder.

Strak ingekapseld

De baksteenstrips zijn volgens een specifiek patroon in de bodem van de mal van het bekistingssysteem gelegd, vertelt Termote. “Op voorschrijven van de architect is gekozen voor een wildverbandpatroon, waarbij de strips stootvoegloos zijn uitgevoerd. De strips liggen effectief tegen elkaar. Wel werd de horizontale voeg behouden.” Zodra de baksteenstrips in de juiste positie lagen, heeft Loveld hier met zorg beton overheen gegoten. “Het was essentieel dat het beton goed in de voegen vloeide, zodat de steenstrips gegarandeerd strak ingekapseld zijn in het architectonische beton. Het resultaat is een hoogwaardige mechanische koppeling, waarmee het risico op loskomende baksteenstrips in de toekomst wordt vermeden.”

Eenheid in verscheidenheid

De gevels van beide torens hebben exact hetzelfde wildverbandpatroon en dezelfde baksteenformaten en voegdiktes gekregen. “Alleen de kleur is anders. Waar Caritas een witte baksteengevel heeft gekregen, is voor Fortitudo gekozen voor een rode steen uit dezelfde baksteenfamilie”, aldus Termote. “Hierdoor hebben beide torens hun eigen identiteit gekregen, zonder dat zij van elkaar vervreemden.” De prefab sandwichelementen met grijs beton, isolatie en baksteenstrips zijn kant-en-klaar en inclusief waterkeringen, elektra, bliksemgeleiding, hemelwaterafvoeren, ramen, glas, schrijnwerk, balustrades, suskasten, schijnroosters en technische ventilatieroosters op het project aangeleverd.

Bijzondere bloemkozijnen

In navolging van de baksteenafwerking zijn ook de bloemkozijnen (erkerramen) in de gevels aan de Postjeswegzijde bijzonder. In het prefabricageproces van Loveld zijn stelkaders voor deze kozijnen verwerkt, die 40 cm uit het element steken. “De bloemkozijnen beschermen bewoners met name tegen externe akoestische invloeden”, vertelt Termote. “Zowel aan de (uitstekende) buitenzijde van de kozijnen als aan de binnenzijde is een raam toegevoegd, waardoor als het ware een dubbele gevel ontstaan is. Hierdoor ervaren bewoners aanzienlijk minder overlast van langsrijdend verkeer. Bovendien worden de thermische prestaties verbeterd, waardoor bewoners (nog) meer woongenot zullen ervaren.”

Voor de integratie van de stelkaders heeft Loveld een vooruitstrevende productietechnologie ontwikkeld. “Met de 80 cm diepe (geveldiepe) massieve bloemkozijnen moesten we door de bodem van onze bekisting heen”, vertelt Termote. “Een technische uitdaging, die vroeg om een zorgvuldige engineering. Bijvoorbeeld om haalbaarheid, maakbaarheid en esthetische kwaliteit te harmoniëren. Dit heeft geresulteerd in een modulerend systeem, waarbij de bloemkozijnen met behulp van een kraan in de bekisting zijn geplaatst en als zodanig zijn geborgd in het prefab element. De bloemkozijnen zijn volledig ingepakt met EPDM-slabben en voorzien van gevulkaniseerde randen, zodat ook de waterkering gewaarborgd is. Zo hebben we ook op dit vlak een totaalconcept geleverd.” Eind 2022 zijn de laatste gevelelementen geleverd en gemonteerd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten