Interior Glassolutions B.V. is gespecialiseerd in glassystemen voor interieurtoepassingen. “Met onze volglazen wanden en deuren kunnen we zonder probleem hoge geluidsbelastingen isoleren”, vertelt directeur Geurt Roelofsen. “Bovendien bieden we een keur aan oplossingen op het gebied van brandwering, inbraakpreventie, comfort en hygiëne en ook voor specials draaien onze medewerkers hun hand niet om. De veelzijdigheid van glas maakt ontelbare toepassingen mogelijk. Ook in BREEAM- en WELL-projecten.” In dit artikel licht hij de belangrijkste eigenschappen verder toe.
Het werken in een open kantoortuin heeft ogenschijnlijk veel voordelen: daglicht stroomt maximaal naar binnen, medewerkers kunnen makkelijk en snel contact maken met collega’s en vierkante meters worden optimaal benut. Toch is er ook een keerzijde, weet Roelofsen. “In een kantoortuin is vaak sprake van (te)veel geluid. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat twee derde (!) van de medewerkers in een open kantoortuin meerdere keren per dag wordt afgeleid door omgevingsgeluiden. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor concentratie-werkplekken met glazen wanden en deuren. Onze glassystemen sluiten hier perfect op aan. Dankzij onze volglazen wanden en deuren blijven daglichttoetreding, optimale zichtlijnen en onderlinge interactie te allen tijde behouden, terwijl geluidsoverlast niet meer aan de orde is. Zo dragen wij bij aan een comfortabele, veilige en gezonde (WELL) werkomgeving.”
Zeer interessant in dit kader is de ranke en slanke kaderdeur met dubbele afdichting, waarmee een geluidsisolatie (Rw-waarde) tot maar liefst 38 dB mogelijk is. “In de meeste kaderdeuren is slechts één glassoort mogelijk”, vertelt Roelofsen. “In veel gevallen is dit ‘simpel’ glas van 6,76 mm (33.2), waarmee een optimale daglichttoetreding en zichtlijnen worden geborgd. Voor de akoestische isolatie echter is deze dikte niet afdoende. Onze nieuwste kaderdeur biedt hier een doeltreffende en esthetisch hoogwaardige oplossing voor.” In de SYSTEMS SILENCE DOOR KD1738 kunnen meerdere glasdiktes worden opgenomen, van 6,76 mm (33.2) tot 16,76 mm (88.2), vertelt hij. “In dit laatste geval wordt een geluidsisolatie van 38 dB geborgd. Een unieke prestatie voor kaderdeuren met enkele beglazing, die afgelopen zomer ook is aangetoond in het onafhankelijke akoestische laboratorium van Peutz.”
Uniek zijn ook de volglazen flushdeuren van Interior Glassolutions B.V. waarmee geluidsisolaties van 43, 46 en 50 dB aantoonbaar mogelijk zijn, getuige wederom diverse geluidtesten bij Peutz. “De SYSTEMS SILENCE DOOR PC5000F flushdeuren van 50 dB zijn initieel ontwikkeld voor de nieuwbouw van Booking.com in Amsterdam, waar ze gecombineerd worden met 56 en 60 dB glaswanden”, vertelt Roelofsen. “Daarmee zitten we op het maximum van wat op dit moment technisch haalbaar is. En daar zijn we enorm trots op!”
Zowel de flushdeuren als kaderdeuren kunnen gecombineerd worden met elektrische sloten, waardoor veilige toegang wordt geborgd. “En ook decoratief kunnen architecten en eindgebruikers er alles mee doen”, aldus Roelofsen. “Doordat de beglazing veilig opgesloten zit, zijn tal van glassoorten mogelijk. Bovendien kan vrij gespeeld worden met kleur. De kaders kunnen in elke gewenste kleur worden geleverd.”
De toepassing van glas is erg duurzaam, omdat de meeste glassoorten recycleerbaar zijn. Zónder grondstofverlies, weet Roelofsen. “Hierdoor wordt bespaard op de grondstof zand, dat door het intensieve gebruik in de bouwsector steeds waardevoller wordt.”
Het Bouwbesluit stelt specifieke eisen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO). “Daarnaast moest brandwerend glas voldoen aan bepaalde weerstandsklassen, zoals E, EW of EI. Weerstandsklasse E is in juli 2021 vervangen de Europese Sa (koude rook, getest bij een temperatuur van 20°C) en S200 (warme rook, getest bij een temperatuur van 200°C). Een belangrijke ontwikkeling, omdat niet de brand zelf, maar bijkomende rookontwikkeling oorzaak nummer 1 is van letsel én overlijden bij brand. Inmiddels hebben al onze glassystemen succesvol getest conform de Europese Sa en S200 classificaties. Hiermee voldoen wij aantoonbaar aan de nieuwste eisen voor rookverspreiding en brand- en vluchtveiligheid.”
Brandwerend glas is gehard glas met een metaalcoating en/of kleurloze en brandwerende tussenlaag, vertelt Roelofsen. “Meest populair op dit vlak is ons veiligheidsglas met gelcoating. Wanneer onverhoopt brand uitbreekt, dan zal de vuurzijde van dit glas breken. Op dat moment komt de brandwerende gelcoating van de glazen wand of deur in contact met zuurstof en zal deze automatisch opschuimen. Als gevolg hiervan worden warmtestraling en/of temperatuur ondervangen, waardoor een tijdelijke barrière en veilige vluchtweg ontstaan.”
Om daarnaast ook voldoende weerstand te bieden tegen rookdoorgang, worden specifieke eisen gesteld aan de kozijnconstructie en plaatsingsmaterialen. “Eventuele kieren moeten perfect worden afgedicht, zodat (dichte) rook het zicht van vluchtende medewerkers én bezoekers niet belemmert”, aldus Roelofsen. “Recente tests hebben aangetoond dat de kierdichtingen die wij hanteren voor onze geluidswerende glassystemen, ook perfect aan de Sa- en S200-eisen voldoen. Hiermee vangen onze klanten meerdere vliegen in één klap. In onze producten gaan (brand)veiligheid en (geluids)comfort perfect hand in hand. Niet voor niets vinden onze producten gretig aftrek onder architecten én eindgebruikers.”