Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hoogbouw met visie
De bouwlocatie zorgde voor logistieke uitdagingen.

Hoogbouw met visie

Prefab bouwen: zeventig meter omhoog op een postzegel

STATON Bouw realiseerde in Zoetermeer de zeventig meter hoge woontoren 70LUX. Het project omvat 134 huurapparte­menten, een inpandige parkeergarage met 97 parkeerplaatsen, externe bergingen en stallingsruimte voor fietsen en scooters. Op de begane grond bevinden zich drie commerciële ruimtes. De oplevering is eind 2024 een feit.

Het ontwerp van de woontoren komt van David Lesterhuis van dal architecten in opdracht van De Maese Woningen. Op de locatie stond een pand van de Rijksoverheid van vijftien meter hoog. Er was door de gemeente een kavelpaspoort opgesteld, waarin stond dat op deze locatie een gebouw van zeventig meter hoog mocht komen met een parkeernorm van 0,5. Lesterhuis: “De gemeente wilde op deze plek bij het stadshart een stedelijk gebouw met een plint, een stedelijke laag en een toren. Daar is vervolgens dit ontwerp uitgekomen.”

IMG 20240814 WA0011 kopie

De woontoren omvat 22 verschillende typen appartementen, variërend in grootte van 45 tot 129 m2 op de bovenste lagen. De kleinste appartementen hebben toegang tot een gemeenschappelijke buitenruimte op het dek aan het binnenterrein, de andere woningen hebben een eigen buitenruimte. “Bij het maken van een ontwerp voor deze hoeveelheid woningen en met een toren als uitgangspunt, wil je voorkomen dat het een te massief geheel wordt”, aldus Lesterhuis. “Daarom is ervoor gekozen om de balkons te laten inspringen en erkers te plaatsen op de kopkanten. Door het in- en uitspringen wordt het volume gebroken.” De inspringende balkons zijn ook als stijlmiddel gebruikt in het naastgelegen Leliënborgh. “Een doorgaande luifel zorgt voor een droge wandelroute van en naar het stadscentrum en markeert de overgang van de plint naar de stedelijke laag. Aan de Europaweg en Luxemburglaan liggen de entrees van de commerciële ruimtes, terwijl op de hoek van het gebouw de entree naar de woningen ligt. Aan de Luxemburglaan zijn parkeerplaatsen ingepast achter open metselwerk en glas.” 

Naamloos 2 kopie
Het project omvat 134 huurappartementen, een inpandige parkeergarage, externe bergingen en een stallingsruimte voor fietsen en scooters. (fotografie Egbert de Boer)

‘Makkelijker, sneller en duurzamer bouwen’

Toen het ontwerp definitief was, werkte de architect dit in opdracht van hoofdaannemer STATON Bouw en in samenwerking met Marius Hattu van De 3D Tekenkamer uit in 3D/BIM. Peter Hoogendoorn, hoofd realisatie bij STATON Bouw: “Het project kwam bij ons terecht via ontwikkelaar De Maese Woningen, voor wie we al vaker hebben gebouwd. In juni 2023 ging de eerste paal de grond in, waarna de onderbouw is opgestart. De onderbouw van de vierlaagse parkeergarage met commerciële ruimtes is volledig in het werk gestort. In februari 2024 zijn we gestart met het opbouwen van de toren in prefab, inclusief buitengevels en kozijnen. Dat ging in een gigantisch hoog tempo, op het hoogtepunt met 2,5 verdieping per week. We hadden een erg strakke planning, maar die hebben we gehaald door de enorm goede samenwerking met onze onderaannemers.”  

Naamloos 1 kopie 1
Het gebouw past goed in de omgeving. (fotografie Egbert de Boer)

De keuze voor prefab bouwen had verschillende redenen. Zo was de bouwlocatie erg krap en gelegen tussen bestaande bebouwing, wat voor logistieke uitdagingen zorgde. “Daarnaast is het onze bedrijfsvisie om meer prefab te werken”, vertelt Hoogendoorn. “Zo bouwen we makkelijker, sneller en duurzamer. Er is minder transport nodig en we houden minder afval over. De kwaliteit is hoog en zo kun je meer werk naar kantoor halen. Daarbij is het ook lastig om traditioneel te bouwen als je zeventig meter de lucht in moet op een postzegel.” 

De vele balkons en galerijen leverden nog wel een uitdaging op. Deze werden met een kliksysteem aan de prefab vloeren gehangen. Het gebouw is opgebouwd uit meer dan duizend betonelementen en tweeduizend hsb-elementen. Hoogendoorn: “Elk project kent zijn uitdagingen: de onderbouw was vrij complex en ook de logistieke puzzel was soms uitdagend.” 

Uitstekende samenwerking

Sluitstuk van dit bouwproject was het plaatsen van twee hoogwaardige liften en de afwerking aan de binnenzijde, compleet met sanitair, keukens en wanden voorzien van scanbehang en gesausd. Zo werd er in zeer korte tijd een flinke en duurzame woontoren opgetrokken. Dit lukte volgens de aannemer alleen door de uitstekende samenwerking met co-makers, architect en opdrachtgever. “Door duidelijk te communiceren en goede afspraken te maken, konden we veel onzekerheid uit het bouwproces halen. Zo hebben we qua doorlooptijd een unieke prestatie neergezet. We zijn erg trots op dit project: het is het hoogste gebouw dat we hebben gebouwd.” Ook de architect is blij met het eindresultaat. Lesterhuis: “Het is mooi om te zien dat het gebouw helemaal is geworden hoe het bedacht was. Het past naar mijn mening goed in de omgeving.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Catella
  • Projectontwikkelaar De Maese Woningen
  • Architect dal architecten
  • Hoofdaannemer STATON Bouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten