Aan het prachtige Leukermeer in het Limburgse Well bouwt Vastbouw in eigen ontwikkeling 148 vakantiewoningen en 34 appartementen. Samen vormen zij Marina Resort Leukermeer. Het bouwen in het overstroomgebied van de Maas en naast Nationaal Park De Maasduinen zorgt voor uitdagingen die het bedrijf graag samen met zijn partners aangaat.
Projectleider Gertjan Boeve: “Het Marina Resort is een luxe villapark, waarbij gebruik van bouwmaterialen erg divers is. Zo passen we diverse soorten hardhout, natuursteen, zink en diverse steenachtige materialen toe. Ook bouwen we veel verschillende type huizen, geschikt voor kleinere tot grote gezelschappen. Zo worden er 2- en 4-persoons appartementen gerealiseerd, maar ook volledige familiehuizen, geschikt voor wel 20 personen.” Vastbouw is niet alleen verantwoordelijk voor de bouw van de huizen, maar ook voor de volledige infrastructuur en het verhuurgereed maken van de appartementen en woningen.
“Ik denk dat onze kracht ligt in samenwerking en in korte lijnen met onze eigen ontwikkeling en de voor ons bekende bouwpartners. Hoe over vakantiehuizen wordt gedacht, is veranderd. De huizen worden luxer en hier zijn wij als bouwer heel flexibel in. Door zelf de complete ontwikkeling te doen, hebben we de flexibiliteit die nodig is om dit totaalproject tot een succes te maken. Vanaf de bouw van de woningen tot aan de totale infra toe. Samen met onze bouwpartners zoeken we naar de beste manieren om de woningen te realiseren.” Zij zijn volgens Boeve essentieel. “Anders kun je zulk werk niet maken. We werken veelal met vaste onderaannemers, maar voor dit project ook met nieuwe infrapartijen die ervaring hebben met een waterrijke omgeving als dit.”
Vastbouw is nu 2,5 jaar bezig met het project, dat bijzonder is vanwege de ligging aan het meer, dat verbonden is met de Maas. Hierdoor gaan de waterstanden van het meer mee met de Maas en met natuurgebied De Maasduinen. “Hier moeten wij rekening mee houden, evenals met alles wat daar qua ecologie bij komt kijken. Voor de flora en fauna, zoals dassen en bevers die in dit gebied te vinden zijn, moeten we verschillen ecologische voorzieningen aanbrengen. We bouwen in een overstroomgebied van de Maas en hebben dus te maken met perioden van hoog water. Daardoor kunnen we diverse werkzaamheden in bepaalde periodes niet uitvoeren.”
De variatie in het type woningen van Marina Resort is erg groot. “De woningen en appartementen staan op taluds aan de waterkant, veelal op opgebrachte grond. Hierdoor hebben we zeer verschillende aanlegdieptes van funderingen nodig. Dit verschilt per locatie/per woning. We gebruiken daarom verschillende soorten paalfunderingen: hout, boorpalen en prefab betonpalen.” De woningen liggen voor een groot deel aan het water en hebben eigen vlonders en een eigen terras. “Afgelopen zomer was er heel hoog water en toen werd bevestigd dat wij een veilige hoogte aanhouden voor de bouw.” Boeve vervolgt: “Vooral de constructieve houtconstructies en de variatie aan type woningen maakt het een uitdaging om aan het water te bouwen. We hebben de onderste delen – die bij hoog water onder water staan – uitgevoerd in Basralocus-palen met daarboven het terras en de kapconstructie van Douglas-hout. Het is zowel bouwkundig als in de uitvoering een erg mooie uitdaging.”
Geen woning is precies hetzelfde. Bij de verschillende woningtypen worden verschillende soorten gevelbekledingen aangebracht, variërend van natuursteen en hout tot metselwerk. De dakbekleding kan in zink, dakpannen of in PVC worden uitgevoerd. Deze zomer worden de eerste woningen en appartementen opgeleverd. “We zijn heel tevreden, omdat we over de hele linie een prachtig bouwteam hebben. De samenwerking met alle partijen is erg goed, anders kun je een werk als dit ook niet maken. Samen bouw je beter!”